Hoe ziet de PSV-keeper de wedstrijd tegen Feyenoord? Eredivisietopper als 'computergame'

23 februari 2017 om 18:09
nl
Feyenoord-PSV is dit jaar niet alleen een wedstrijd waar bijna iedere voetballiefhebber in Nederland naar uitkijkt. Voor FOX Sports is het ook een bijzonder experiment. Voor het eerst kun je nu ervaren hoe bijvoorbeeld de PSV-keeper de wedstrijd ervaart. Zondagmiddag vanaf halfdrie wordt de wedstrijd ook virtueel in beeld gebracht.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Een cameraman van FOX Sports gaat een virtuele camera besturen in Virtual Reality. "Daarmee kan hij vanaf plekken filmen waar dat eerder niet mogelijk was. Zo kan de kijker in de schoenen van de keeper treden en kijken of de muur goed staat bij een vrije trap tegen."
Dat zegt Nicolaas Westerhof van Beyond Sports, het bedrijf dat in samenwerking met FOX Sports en ChyronHego verantwoordelijk is voor de registratie.
De virtuele beelden zien eruit als een soort computergame. "Ze kunnen gebruikt worden tijdens de live-uitzending op FOX Sports 1. Als het spel stilligt, kan de regisseur kan ervoor kiezen om met de virtuele beelden extra uitleg te geven", gaat Westerhof verder. Het gaat om virtuele beelden, waarbij de situaties op het veld echt zijn.
"Daarnaast zenden we de hele wedstrijd gelijktijdig virtueel uit op FOX Sports 7, Twitch en YouTube, met commentaar van bekende YouTubers. Daarnaast worden de beelden gebruikt in het programma Dit was het Weekend."[instagram:http://instagram.com/p/BQvXyIJgLeU/]'Feyenoord-PSV voor nieuwe generatie'Met de 'gameversie' wordt de topper in de eredivisie interessant voor een andere doelgroep. "Er is een nieuwe generatie die hele wedstrijden van computerspelletjes online bekijkt, die kijken hoe andere mensen gamen. We proberen aan te sluiten op de belevingswereld van de nieuwe generatie."
Voetbalfans kunnen in de toekomst waarschijnlijk vaker op deze manier wedstrijden volgen. "We hebben al meerdere experimenten uitgevoerd, maar dat was achter gesloten deuren. Nu gaan we echt in uitzending. Het is wel de bedoeling dat het vaker gaat gebeuren, maar dat is ook afhankelijk van hoe het zondag gaat."
PSV werkt al met VR-beeldenBeyond Sports werkt samen met meerdere voetbalclubs, waaronder PSV. "Dit is de eerste stap naar de consument", geeft Westerhof aan. "PSV gebruikt de beelden bij het eerste elftal. Vanuit elke speler is er de mogelijkheid om wedstrijden te analyseren. AZ werkt er bij de jeugd mee en heeft wekelijks VR-trainingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.