De bar weet iedereen te vinden, maar waar is hier de nooduitgang?

24 februari 2017 om 18:16 • Aangepast 21 november 2020 om 03:18
nl
Zeg eens eerlijk: check jij in de kroeg waar de nooduitgang is? Ja? Goed bezig. Nee? Misschien toch slim om het wél te doen. Het kan van levensbelang zijn om te weten hoe je zo snel mogelijk buiten komt als in een café brand of paniek uitbreekt.
Profielfoto van van Middendorp Petra
Geschreven door
van Middendorp Petra

"Het eerste waar je naar kijkt als je de kroeg binnenkomt is natuurlijk de bar. Maar net zo belangrijk is de weg naar buiten", zegt Twan Hop van de brandweer in Oosterhout. De kroegen zijn druk met carnaval en er kan altijd wat gebeuren. "Dan is het wel zo fijn dat je weet waar je naar buiten moet."

"Gelukkig gaat er met carnaval meestal weinig mis, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Jassen liggen dan vaak in de weg. Hang ze in ieder geval op aan de kapstok. Dan kun je er ook niet over struikelen als je snel het café uit moet."

DeurbeleidEigenaar René van Bijnen van café De Kloek in Oosterhout probeert zijn kroeg zo brandveilig mogelijk te maken. Zes nooduitgangen, geïmpregneerde vlaggetjes aan het plafond en een streng deurbeleid. "Vol is vol. Er mogen pas weer mensen bij als er mensen uitgaan. Want een te volle kroeg is voor niemand fijn."

Wachten op privacy instellingen...

Vlak voor de carnaval begon, tweette de brandweer nog even over de nooduitgang. "Het is geen belerend vingertje van de brandweer naar kroegeigenaren of publiek, maar een actie om mensen bewust te maken van gevaren", zegt de brandweer. "En het is echt heel simpel. Even kijken, opletten en weer vrolijk verder. Zo heeft iedereen een leuke carnaval", zegt de kroegeigenaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.