Video

Grimmige sfeer tussen taxichauffeurs, Randstadcollega's worden de stad uit geëscorteerd

1 maart 2017 om 08:53
nl
Tussen taxichauffeurs uit Breda en de Randstad hing een grimmige sfeer deze carnaval. Bredase chauffeurs informeerden elkaar via WhatsApp als ze een chauffeur uit de Randstad zagen in hun stad. Ze kwamen dan met een man of twintig naar de chauffeur toe en escorteerden hem uit Breda weg richting de oprit van de snelweg naar het westen. Dat zegt de Bredase taxichauffeur Henk-Jan Albricht. "Dan krijg je vervelende situaties. Er waren opstootjes."
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Albricht is zelf geen voorstander van deze methode. "Maar ik snap het wel. Eigenlijk is dit een taak van handhaving. Niet van de chauffeurs."
Oplossing hielp nietEen laatste moment oplossing na een spoedoverleg met de verantwoordelijk wethouder vorige week vrijdag heeft de lucht niet kunnen klaren. De gemeente had voor carnaval 52 aanvragen van taxibedrijven van buiten de regio in behandeling.
Nadat Bredase chauffeurs hun onvrede hadden geuit, besloot de gemeente de Randstad-chauffeurs steekproefsgewijs te toetsen. Chauffeurs die de straten niet goed genoeg kenden en niet voldeden aan bepaalde eisen, zouden hun vignet moeten inleveren.
Tien vignetten ingenomenDe gemeente Breda laat weten dat er bij controles de afgelopen vier dagen en nachten in totaal tien taxivignetten zijn ingenomen. Ook is er een illegale snorder bekeurd.
"Het heeft geholpen om de spoeling wat dunner te laten worden. Maar er reden er nog genoeg rond uit de Randstad. Er is natuurlijk maar een deel gecontroleerd en sommige chauffeurs halen trucjes uit om onder zo'n controle uit te komen." Albricht zegt daarbij ook dat het onmogelijk was om nog een goede oplossing te vinden. "Het was afgelopen week al bijna carnaval. Het was al te laat."
Krenten uit de papDe chauffeurs gaan binnenkort weer met de gemeente om de tafel om carnaval te evalueren. Albricht hoopt dat daar een structurele oplossing wordt gevonden. "Het probleem speelt niet alleen met carnaval, maar ook met andere evenementen zoals het Jazz Festival en Koningsdag. Eigenlijk is het ieder weekend raak."
De chauffeurs noemen dat 'broodroof' en ze vinden dat hun goede naam en de veiligheid in het geding komt door de chauffeurs uit de Randstad. De Bredase chauffeurs vinden dat ze hun klanten inpikken. Bovendien raken de taxistandplaatsen overvol wat tot onveilige situaties kan leiden. "Ik ben bang dat er een soort taxioorlog ontstaat. Dat chauffeurs het niet meer pikken", zei de Bredase chauffeur Mo El Kouazi eerder al tegen Omroep Brabant.
Klachten en complimentenDe gemeente vindt dat de samenwerking tussen taxichauffeurs, hun vertegenwoordigers en de politie goed verliep. “Er zijn een paar klachten geweest, maar we hebben ook veel complimenten gekregen van chauffeurs over de aanpak en de inzet”, aldus een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.