Ammar uit Syrië viert weer carnaval: 'Veel kroegen gezien, veel mensen ontmoet'

28 februari 2017 om 17:43
nl
Ammar Alkhatib (28) vluchtte in 2015 voor oorlogsgeweld uit Syrië en belandde in een azc in Tilburg. Vorig jaar was hij een van de portretten in onze serie 'Nieuwe Tilburgers' en viel hij tijdens carnaval helemaal voor zijn nieuwe stad. Nu is hij officieel Tilburger, spreekt hij een aardig woordje Nederlands en danste hij maandag in de polonaise mee.
Profielfoto van Bell Stephen
Geschreven door
Bell Stephen

“Het was echt gezellig. Alweer mijn tweede carnaval. Heel veel kroegen gezien en nieuwe mensen ontmoet”, aldus Ammar, die lichtelijk vermoeid klinkt. “Ja, het is wel laat geworden. Ik weet niet meer precies hoe laat. Maar ik heb in ieder geval heel veel gedanst.”
Met de polonaise doet Ammar gewoon gezellig mee, maar zingt hij ook mee met de carnavalskrakers? “Het is moeilijk om met het Tilburgs dialect mee te zingen, maar die van ‘twintig centimeter’ zit ondertussen wel in mijn hoofd”, lacht de nieuwe carnavaller.
LEES OOK: Asielzoeker bedankt 'tweede thuis' met korte film: 'Tilburg is een magische en prachtige plek’
Op een video van filmmaker Jesse van Venrooij uit Oisterwijk is te zien hoe de Syriër carnaval viert.[youtube:https://youtu.be/4G5UP-s-Q5w]
Vorig jaar maakte Jesse ook al een filmpje over Ammar en Tilburg, de stad die hem zo hartelijk onthaald had. Daarna kreeg de Syriër te horen dat hij naar een ander azc overgeplaatst zou worden, totdat hij een tijdje terug heel goed nieuws kreeg.
“Gemeente Tilburg wilde onze groep bij elkaar houden. Ze hebben het echt heel goed gedaan. Nu ben ik net naar mijn appartementje verhuisd en woon ik officieel in Tilburg.”
ToekomstplannenNu hij zijn jaarlijkse dosis carnaval heeft gehad, is hij bezig met zijn toekomstplannen. “Ik moet allereerst mijn taaldiploma halen. Alles wat ik nu spreek heb ik geleerd door met mensen gesprekken te voeren”, vertelt hij trots. “En dan weer studeren. In Syrië studeerde ik geologie, maar ik overweeg nu toch film of fotografie. Ik maak nu films en wil zo mensen bij elkaar brengen. Ik ben nu ook bezig met een film over mijn eigen verhaal. Zo wil ik mensen bij elkaar brengen. Er is nu te veel onnodige angst.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!