Video

Na carnaval komt Aswoensdag, maar weet iemand nog wat dat is?

28 februari 2017 om 17:40
nl
Met het vallen van de kraai in 't Krabbegat en Boer Knillis die in Oeteldonk van zijn sokkel wordt getild, komt er komende nacht een eind aan carnaval 2017. Bijna elk Brabants dorp of stad begraaft dinsdagavond tussen elf uur en middernacht, op zijn eigen manier, het carnaval. Het einde van het carnaval is ook de start van Aswoensdag, de eerste dag van de veertig dagen durende vastentijd.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Weten we nog wat de betekenis van Aswoensdag is en wat de kerk (misschien) van de feestvierders verwacht? Het zijn vragen die we hebben gesteld aan feestvierders in Oeteldonk. Niks geen wetenschappelijk onderzoek, maar nieuwsgierigheid naar een religieuze periode die vroeger nauw verbonden was met het carnaval.
'Tot stof zul je wederkeren'De officiële betekenis van Aswoensdag staat als volgt omschreven. "Aswoensdag wordt voorafgegaan door vastenavond en het carnaval. Op Aswoensdag laten Rooms-katholieken in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenaamde askruisje. Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige afzonderlijk: "Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren."
Bijna iedereen op straat weet wat Aswoensdag inhoud, maar slechts weinigen gaan woensdag naar de kerk. "Ik ga eerst lekker uitslapen en met de beentjes omhoog, eerst een dagje rustig aan doen", is een veel gehoord excuus.
Vasten is afvallen Over het algemeen hebben de feestvierders wel oren naar de veertig dagen vasten, maar meestal is dat gerelateerd aan het eigen overgewicht. "Dan gaat voor mij een periode in van geen drank en sober leven, maar de kilootjes moeten er weer af dus we moeten het automatisch ook rustiger aan doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.