Komst 'haatpredikers' had niet verboden mogen worden en Eindhoven legt zich daar nu bij neer

28 februari 2017 om 19:24
nl
Eindhoven legt zich neer bij een uitspraak van de rechter die bepaalde dat de gemeente onterecht een bijeenkomst met zeven buitenlandse 'haatpredikers' in de omstreden moskee Al Fourkaan had verboden. Burgemeester John Jorritsma heeft dat dinsdag gemeld aan de Eindhovense gemeenteraad.
Profielfoto van Seunis Rebecca
Geschreven door
Seunis Rebecca

Eindhoven wist de bijeenkomst in de moskee eind 2015 te voorkomen door een gebiedsverbod op te leggen aan zeven gastsprekers die zich eerder negatief hadden uitgelaten over homo's, ongelovigen en vrouwenrechten en bovendien de gewelddadige jihad hadden verheerlijkt.
GrondrechtDe moskee won een maand geleden een bodemprocedure over de zaak. De rechtbank in Den Bosch oordeelde dat de gemeente niet vooraf mag ingrijpen bij een bijeenkomst in een gebedshuis. De rechtbank vindt dat de conferentie moet worden gezien als het recht op vergadering en betoging en dat is een grondrecht.
Door de uitspraak van de rechter worden de mogelijkheden van gemeenten om bijeenkomsten met ongewenste buitenlandse sprekers te verbieden ernstig beperkt. Via een visumweigering kan de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) nog wel optreden.
In december werd op die manier nog voorkomen dat een radicale Koeweitse sjeik zou deelnemen aan een conferentie in dezelfde Eindhovense moskee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.