Spits van FC Oss hard op weg om historisch veel goals te maken

1 maart 2017 om 12:14 • Aangepast 21 november 2020 om 03:10
nl
In de laatste drie wedstrijden was Tom Boere weer vier keer trefzeker voor FC Oss. Daarmee kwam de teller op 28 treffers. Met nog elf wedstrijden te gaan kan de spits dit seizoen geschiedenis schrijven.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Boere begon na de winterstop meteen weer met scoren. Tegen FC Dordrecht scoorde hij drie keer, daarna maakte hij een goal tegen Helmond Sport. Na drie wedstrijden zonder treffer heeft de 24-jarige aanvaller zijn vizier weer op scherp staan. Met twee treffers tegen FC Eindhoven en twee tegen Almere City komt hij inmiddels dicht bij het record van de club uit Oss.

Wachten op privacy instellingen...

Opvolger Stefan JansenBoere kan vrijdag het record van Jansen evenaren. De spits van het toenmalige TOP Oss scoorde in het seizoen 2000/2001 dertig keer. Met dat aantal werd hij topscorer. Het is de enige keer dat een speler van de profclub uit Oss topscorer werd. Boere kan de tweede worden. De huidige topscorer van de Jupiler League kan de elfde speler worden die in dienst van een Brabantse club topscorer weet te worden in de eerste divisie. De laatste was Berry Powell namens FC Den Bosch in het seizoen 2005/2006.
Topscorers eerste divisie van Brabantse clubs

  • Berry Powell (19 goals, FC Den Bosch, 2005/06)
  • Stefan Jansen (30, TOP Oss, 2000/01)
  • Harry van der Laan (30, FC Den Bosch, 1998/99)
  • Ton Cornelissen (35, NAC, 1990/91)
  • Ad van de Wiel (34, RKC Waalwijk, 1987/88)
  • Peter van Velzen (28, RKC Waalwijk, 1985/86)
  • Cees Schapendonk (24, FC Eindhoven, 1978/79)
  • Gerrie Deijkers (24, Willem II, 1969/70)
  • Willy Sneders (19, FC Eindhoven, 1964/65)
  • Theo Spierings (26, Helmondia '55, 1958/59)
ZIE OOK: Doelpuntenmachine Tom Boere bijna op gelijke hoogte met PSV, spits jaagt op record
Doelpuntenmachines in BrabantDe afgelopen twee seizoenen eindigden er geen spelers van Brabantse clubs in de top drie van de topscorersranglijst. Dit seizoen is Boere met afstand de beste topschutter. Achter de in Breda geboren aanvaller staat De Graafschap-speler Piotr Parzyszek, met tien doelpunten minder. Achter de Pool jagen meerdere 'Brabantse' spitsen op een plaats in de top drie: Sam Lammers (15 goals, Jong PSV), Cyriel Dessers (13, NAC), Jordy Thomassen (12, Helmond Sport) en Pieter Langedijk (12, RKC Waalwijk).
ZIE OOK: Tom Boere levert FC Oss nog geen geld op, club hoopt nu op tonnen voor Kevin van Veen
Voorsprong op buitenlandse topscorersIn vergelijking met de topscorers op het tweede niveau in de grote voetballanden is Boere ook met afstand de beste. In de Tweede Bundesliga is Simon Terodde (VfB Stuttgart) topscorer met vijftien treffers. In Engeland zijn Dwight Gayle en Chris Wood met twintig treffers topscorer in het Championship. Op het Spaanse tweede niveau is Joselu eerste op de ranglijst met zeventien treffers, terwijl Giampaolo Pazzini (Verona) op negentien staat in de Serie B in Italië.

Slot van de competitieBoere heeft nog elf wedstrijden om zijn totaal verder omhoog te brengen. Vrijdag speelt FC Oss in eigen huis tegen Jong Ajax, de winnaar van de afgelopen periode. Verder krijgt het nog enkele concurrenten als tegensstander. FC Oss staat zelf vijftiende en speelt nog tegen Achilles '29, Jong FC Utrecht, Fortuna Sittard en De Graafschap, clubs die onder FC Oss staan.
Geen transferDe 24-jarige spits werd in de winterstop in verband gebracht met een transfer. Uiteindelijk kwam het niet tot concrete interesse, waardoor hij de rest van het seizoen gewoon voor FC Oss speelt. Even was er hoop dat de club geld binnen zou krijgen via Kevin van Veen. De spits speelt momenteel voor Scunthorpe United en stond in Chinese belangstelling. In de nacht van dinsdag op woensdag ging de Chinese transfermarkt dicht, ook Van Veen maakt daardoor geen transfer dit seizoen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.