Van Goghhuis Zundert vraagt publiek 100.000 euro om het hoofd boven water te houden

1 maart 2017 om 12:06
nl
Het Van Goghhuis in Zundert wil met een crowdfundingsactie 100.000 euro bij elkaar brengen voor het eigen voortbestaan. Woensdagmorgen verspreidde het Van Goghhuis een oproep waarin mensen wordt gevraagd geld te storten. Het Van Goghhuis zit financieel al een poosje krap. Begin dit jaar besloten de medewerkers al om minder te gaan werken om zo de personeelslasten te verminderen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het Van Goghhuis heeft 100.000 euro nodig om het tekort van vorig jaar te dekken én om de begroting voor dit jaar rond te krijgen. Op 1 januari 2018 ontstaat een nieuwe situatie omdat de Brabantse Van Goghinstellingen op die datum intensief samen gaan werken. Voor die samenwerking heeft de provincie al geld gereserveerd. Johan Brosens, de voorzitter van het Van Goghhuis: "Het gaat er dus om dat we dit jaar overbruggen. Maar daarvoor is die ton dan ook hard nodig. Het water staat ons nu aan de lippen."
[tweet:https://twitter.com/vangoghzundert/status/836880178081062912]
Geen geld bij de gemeente Het Van Goghhuis deed eerder dit jaar al een beroep op de gemeente Zundert. Volgens de gemeente is er op de begroting geen geld te vinden. Wel heeft Zundert een taskforce opgericht die een oplossing voor het kleine museum moet vinden. De taskforce heeft inmiddels een paar keer vergaderd en volgens de gemeente blijft het de bedoeling een oplossing voor de financiële problemen van het Van Goghhuis te vinden. Johan Brosens  zegt dat twee Zundertse wethouders hem inmiddels hebben verteld dat er geen gemeentelijk geld voor het Van Goghhuis komt.
Volgens de oproep van woensdagmorgen dreigt nu de sluiting van het Van Goghhuis. De organisatie stelt dat het vreemd is dat Van Gogh overal op de wereld wordt geëerd. behalve in het dorp waar hij is geboren.
Katawiki-veiling Het van Goghuis heeft meer plannetjes om geld bij elkaar te krijgen. Ruim zestig kunstenaars hebben inmiddels kunstwerken beschikbaar gesteld voor een internetveiling via Katawiki. Het zijn kunstenaars die in het verleden in het gastatelier van het Van Goghhuis hebben gewerkt.
[youtube:https://youtu.be/7pwJyi6sL4Q]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.