Video

Klanten besodemieteren zorgverzekeraar CZ terwijl ze genieten van een zonvakantie

1 maart 2017 om 16:10 • Aangepast 21 november 2020 om 03:10
nl
Zorgverzekeraar CZ in Tilburg heeft een omvangrijke fraude met valse facturen ontdekt. In totaal werd voor 51.000 euro aan nepfacturen ingediend door klanten van CZ die beweerden dat ze zorg hadden gehad in een Thais ziekenhuis. Maar de facturen van het Thaise ziekenhuis bleken vervalst. Sommige klanten lagen in een vakantieoord lekker te zonnen terwijl ze beweerden in het ziekenhuis te liggen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De zaak van de fraude met valse Thaise ziekenhuisfacturen is ruim een jaar geleden ontdekt door CZ. Dit vertelt een woordvoerder aan Omroep Brabant. In totaal spoorde de zorgverzekeraar 24 valse facturen. Na de ontdekking informeerde CZ collega-verzekeraars over de fraude.
Volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar viel het een collega van de afdeling declaraties op dat op een factuur van een ziekenhuis in Bangkok een website stond vermeld die niet klopte. Vervolgens is CZ verder gaan kijken.
LEES OOK: Fraude van ruim een ton met Thaise ziekenhuisfacturen: man in Brabant opgepakt

Wachten op privacy instellingen...

“En toen kwamen er meer identieke facturen boven”, vertelt de woordvoerder. “Het ging allemaal om facturen voor zorg na een voedselvergiftiging.”
FacebookSaillant detail is volgens de woordvoerder dat een van de mensen die een valse factuur indiende, zijn Facebookaccount niet had afgeschermd. “Bij nader onderzoek bleek vervolgens dat hij op het moment dat hij in Bangkok in het ziekenhuis zou zijn, gewoon vakantie aan het vieren was."
"De datum en tijdstippen van posts op Facebook maakten dit duidelijk. Hier kon geen twijfel over bestaan”, aldus de woordvoerder.
Ziekenhuis hielp bij opsporing“We hebben goede contacten met het ziekenhuis in Bangkok waar de facturen vandaan zouden komen. En zij hebben ons geholpen bij het opsporen van de fraude”, vertelt ze verder. “Ze hebben voor ons uitgezocht dat de mensen helemaal niet in het ziekenhuis in Bangkok zijn geweest.”
Het ziekenhuis heeft volgens CZ dus helemaal niks te maken met de fraude. De naam en logo van het ziekenhuis zijn op de valse facturen gebruikt.
Verzekerden geroyeerdIn totaal kwamen bij CZ dus 24 valse facturen binnen voor een totaalbedrag van 51.000 euro. De verzekeraar heeft als gevolg van de fraude inmiddels dertien verzekerden geroyeerd. Nadat CZ meerdere fraudegevallen ontdekte, heeft ze collega-verzekeraars gewaarschuwd. Zij ontdekten vervolgens nog meer fraudegevallen.
De verzekeraars hebben daarop de Zorgfraude Inspectie SZW geïnformeerd. En die zijn een onderzoek gestart. Dit onderzoek leidde dinsdag tot de aanhouding van een 68-jarige verdachte in Brabant. Volgens het BD gaat het om een oud-inwoner van Den Bosch. De SZW meldt dat tientallen Nederlandse toeristen valse facturen hebben gedeclareerd. Elf Nederlanders worden hiervoor vervolgd. Het is niet uitgesloten dat nog meer mensen hiervoor vervolgd gaan worden.
Totaal 130.000 euroIn totaal gaat het volgens de inspectie vermoedelijk om een fraude van in totaal 130.000 euro. De verdachte verkocht in Thailand valse ziekenhuisfacturen aan toeristen. En deze toeristen declareerden de zogenaamde kosten dus bij hun zorgverzekeraar, waaronder CZ in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.