VIDEO

Goedkope ‘niet-arrogante’ jeugdzorg, uniek in West-Brabant

5 maart 2017 om 12:46 • Aangepast 21 november 2020 om 03:10
nl
Hoe flikken ze dat toch, die West-Brabantse jeugdhulpverleners? Ze hebben geen wachtlijsten, kunnen jongeren precies díe hulp bieden die ze nodig hebben en werken ook nog goedkoper.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Jongeren blij, ouders opgelucht, gemeenten tevreden. West-Brabant pioniert met een unieke constructie, die elders nog niet bestaat. Het lijkt de oplossing voor de jeugdzorg. Jongeren met problemen blijven nog te vaak aan de kant staan. Terwijl een veilige plek van cruciaal belang is. De 17-jarige Ibi bloeide op nadat hij aan de slag kon met honden:

Jongeren zoals Ibi worden door de nieuwe samenwerking sneller geholpen. En andere jeugdhulpverleners komen graag de kunst afkijken. Wat is er zo bijzonder aan?Zo’n veertig kleinschalige instellingen werken zonder kantoorpersoneel. Ze zijn geen tijd kwijt aan randzaken als administratie en bijscholing. Dat regelt hoofdaannemer Inzet voor Zorg voor hen. LEES OOK: Zumbales en hondentraining helpen probleemjongeren uit de zorgen BureaucratieHierdoor blijft in vergelijking met de concurrenten veel meer geld over voor de daadwerkelijke hulpverlening. Zo kan een zorgbedrijf sneller en goedkoper werken. En inspelen op de vraag van die ene jongere. Het ministerie heeft al interesse getoond in de constructie. “We helpen ruim honderd probleemjongeren, maar hebben niet de arrogantie of bureaucratie van een grote instelling,” vertelt Cees den Ridder, oprichter van Stichting Opendoor in Bergen op Zoom.Door het loslaten van de traditionele werkwijze met een kantoor, is er ook veel meer vrijheid gekomen om de hulp anders aan te bieden. Afglijden Den Ridder: “Worden we ’s middags gebeld, dan heeft een jongere de andere dag al hulp. Elders zijn er wachtlijsten van vier maanden. Dan glijdt zo’n jongere alleen maar verder af.”Zijn zorgbedrijf heeft een vaste kern medewerkers. Heeft een jongere een type hulp nodig die Opendoor niet in huis heeft, dan huurt het daar tijdelijk iemand voor in. “We hebben ook geen kantoor, maar huren een wijkcentrum of voetbalkantine. We gaan naar mensen toe.” Zo zit de constructie precies in elkaar:

Gemeenten sturen steeds meer jongeren die hulp nodig hebben (vrijwillig en verplicht, begeleiding en opname) door naar dit netwerk. De aangesloten zorgbedrijven groeien. Opendoor kreeg er dit jaar al 38 jongeren bij en wil 'groot worden door klein te blijven'. Dat kan dankzij Inzet voor Zorg. Den Ridder is op papier directeur, “maar ik ken alle jongeren, want ik doe net als mijn zestien collega’s straathoekwerk.” Voor de negen West-Brantse gemeenten heeft de aanpak ook voordelen: zij sluiten een contract met Inzet voor Zorg; die besteedt het werk uit. Gemeenten hoeven daardoor niet met tientallen instanties contracten af te sluiten. Lease-autoDe Centrale Zorggroep uit Bergen op Zoom is eveneens blij met de aannemerconstructie. Sinds een jaar biedt die onderdak voor kinderen en jongvolwassenen met ADHD, autisme of een persoonlijkheidsstoornis. Oprichter Jerry Anholt: “Ik ben geen geld kwijt aan een receptioniste of lease-auto’s. Onze 25 medewerkers zetten zich vooral voor de jongeren in.”

Ouders waarderen het volgens hem. “Eén vader komt eens in de week langs met een busje vol gereedschap om te klussen. Ook de buurt doet mee. “We hebben een buurvrouw die gratis komt schoonmaken; een buurman werkt vrijwillig in de tuin.” Ook Anholt wil groeien – aan het eind van dit jaar van 45 naar ruim 100 plekken. “We willen als bedrijf wel ‘plat’ blijven.“Als we dat dreigen te verliezen, ga ik andere mensen leren hoe ze een zorginstelling à la de onze moeten opzetten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.