Zumbales en hondentraining helpen probleemjongeren uit de zorgen

5 maart 2017 om 12:45
nl
Rechts radicalisme, harddrugsgebruik, langdurige werkloosheid, vroegtijdig schoolverlaten. De problemen met jongeren in West-Brabant zijn groot. Eén op de tien jongeren onder de achttien krijgt daar een vorm van jeugdhulp. Daarvoor zet Stichting Opendoor uit Bergen op Zoom van alles in: van budgetteren en zumbales tot leren omgaan met agressie, van hondentraining tot lichamelijke verzorging.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Die regio steekt hierdoor ongunstig af tegen de rest van de provincie. Stichting Opendoor helpt jongeren die meer ingewikkelde problemen tegelijkertijd hebben.
LEES OOK: Goedkope ‘niet-arrogante’ jeugdzorg, uniek in West-Brabant
BuitengeslotenDan gaat het om kinderen of 18-plussers die geen schooldiploma hebben en geen werk. Ook hebben ze nog andere problemen waardoor ze niet kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Cees den Ridder, oprichter van de stichting en jongerenwerker vertelt waar hij in West-Brabant op stuit:Bergen op Zoom: allochtonenproblematiek, hangjongeren, softdrugsgebruikEtten-Leur: voortijdig schoolverlatenHalderberge: hangjongeren, voortijdig schoolverlatenMoerdijk: harddrugsgebruik, gezinsproblemenRoosendaal: soft- en harddrugsgebruik, voortijdig schoolverlatenRucphen: harddrugsgebruik, gezinsproblemenSteenbergen: voortijdig schoolverlaten, rechts radicalismeWoensdrecht: voortijdig schoolverlaten, pesten, cyberseksZundert: voortijdig schoolverlaten, softdrugsgebruik
Mede vanwege deze grote hoeveelheid ernstige problemen is de jeugdzorg in West-Brabant anders georganiseerd. Opvallend is het grote aantal kleinschalige zorgbedrijven.
De aanpak van traditionele ondernemingen in de jeugdzorg werkt niet, is Den Ridders overtuiging. “Die zijn vastgeroest in hun werkwijze, hanteren wachtlijsten. Ook weigeren ze soms cliënten omdat ze bepaalde kennis niet in huis hebben.”
OnveiligHij zegt alleen ‘nee’ tegen een jongere als die een gevaar vormt voor de veiligheid van medewerkers of andere cliënten. Met dat ruimhartige toelatingsbeleid zijn de gemeenten die de jongeren doorverwijzen blij.
De jeugdzorg in de westelijke punt van Brabant moet jongeren weer terug naar school begeleiden of aan werk helpen. Dat kan alleen als de onderliggende problemen worden aangepakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.