Camerabewaking moet criminaliteit in het buitengebied verminderen

1 maart 2017 om 15:33
nl
Camerabewaking in het buitengebied als wapen tegen de toenemende criminaliteit op het platteland. Dat idee wordt onderzocht door het Keurmerk Veilig Buitengebied in Moergestel en Oisterwijk, een samenwerkingsverband tussen politie, brandweer, gemeente en de boeren zelf. Door intensief te overleggen over de veiligheid op het platteland, moet de criminaliteit afnemen. Een van de manieren waarop dat misschien zou kunnen is door camera's op te hangen.
Profielfoto van van der Straaten Agnes
Geschreven door
van der Straaten Agnes

Wijkagent in het buitengebied van Moergestel is Ron Oosterwijk. Hij zag de afgelopen jaren de criminaliteit toe nemen op het platteland. Drugslabs, hennepkwekerijen en diefstal van tractoren en diesel. Ook wordt er aan de lopende band drugsafval gestort. Alleen al het voorlichten van de bewoners van het platteland en het samenwerken met de instanties moet ervoor zorgen dat de totale criminaliteit daalt.
Betalen Of de camerabewaking er ook echt komt in het buitengebied hangt ook van de boeren zelf af. Ze zullen het voor een groot deel zelf moeten betalen. Een tussenoplossing zou zijn dat boeren die al camera's hebben hangen ook een deel op de openbare weg richten. Het uitlezen van de beelden kan het spoor richting criminelen wijzen. In Leende werd vorige week nog een heel erg professioneel drugslab ontdekt in een schuur achter het huis van een CDA politicus in het buitengebied. Eerder was er al eens op dezelfde locatie een hennepkwekerij ontdekt.

TaskforceDe Taskforce Drugscriminaliteit is blij met elke vorm van samenwerking om de drugscriminaliteit in te dammen. Eerder werden er nog wel eens briefjes in bussen gedaan door criminelen bij boeren met de vraag of ze hun stallen willen verhuren, maar daar lijken niet zoveel mensen meer in te trappen. Volgens Marloes van Nistelrooij van de Taskforce, zijn er wel heel veel andere manieren om boeren zo gek te krijgen dat ze hun lege stal verhuren. Brutale criminelen rijden gewoon het erf op en komen met een mooi verhaal.  Bovendien bieden ze veel geld voor een stal. Boeren, bij wie het water vaak tot aan de lippen staat, trappen er nog steeds in.
ZLTOVolgens wijkagent Oosterwijk is bewustwording van de boeren erg belangrijk. De ZLTO probeert tijdens speciale bijeenkomsten de boeren al in te lichten over de gevaren van verhuur. Dat doen ze samen met Taskforce Drugscriminaliteit. Belangrijkste boodschap is om als je je stal verhuurt, duidelijke afspraken met de huurders te maken, op papier met naam en adres. Want nog steeds worden stallen mondeling verhuurd en wordt de huur cash betaald.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.