Aantal inbraken gehalveerd in Brabant, driekwart van de slachtoffers doet aangifte bij politie - Omroep Brabant

Aantal inbraken gehalveerd in Brabant, driekwart van de slachtoffers doet aangifte bij politie

1 maart 2017 om 16:34
nl
Brabanders hebben steeds minder last van woninginbraken. In vier jaar tijd is het aantal binnensluipers gehalveerd van 14.000 in 2012 naar 7.000 in 2016. Dat meldt het CBS woensdag op basis van politiecijfers.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

In bijna 350 van de 390 gemeenten daalde het aantal geregistreerde woninginbraken. Bij drie op de tien gemeenten was sprake van een halvering of een nog sterkere daling. In tegenstelling tot veel andere delicten, is de meldingsbereidheid bij inbraken opvallend hoog.
Aangifte voor vergoedingVolgens een woordvoerder van het CBS is het doen van aangifte een vereiste om iets vergoed te krijgen bij de verzekeraar. Vooral bij inbraken zijn mensen daarom sneller geneigd aangifte te doen, stelt het CBS. Driekwart van de gedupeerden zou naar de politie stappen.
Methode schrikt afVolgens de politie heeft ze de laatste jaren stevig ingezet op woninginbraken. Ook de burger wordt hierin steeds beter betrokken. De explosieve groei van het aantal buurtpreventieteams en WhatsApp-groepen illustreert dit beeld.
Maar ook de politie schakelt een tandje bij. De pakkans bij een melding is toegenomen doordat agenten over meerdere straten worden verdeeld. Een inbreker kan zo makkelijker worden ingesloten. Daarnaast werpt ook de VIP-methode (Very Irritating Police) zijn vruchten af. Hierbij worden mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen hinderlijk achtervolgd.
Bekijk hier het aantal geregistreerde woninginbraken in jouw gemeente:[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/58b6d939294be]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.