Julie (22) en Angelo (26) hebben hun eigen dierenpark, zondag gaat Zoo Veldhoven open - Omroep Brabant

Julie (22) en Angelo (26) hebben hun eigen dierenpark, zondag gaat Zoo Veldhoven open

3 maart 2017 om 12:27
"Het is zeker een avontuur. Er zijn veel mensen die ons onderschatten. Maar gelukkig zijn er ook veel die achter ons staan en er wel in geloven." Julie Debaere is 22 jaar oud. Haar man Angelo Devolder is 26. Het jonge Belgische stel bezit sinds kort de Veldhovense Zoo en is vastberaden er een succes van te maken. "We doen dit met heel veel passie en liefde voor de dieren."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

In het dierenpark klinkt vrijdagochtend het geluid van vogels. Ook draait er een betonmolen. Angelo is bezig met de aanleg van een  wandelpad. Dat leidt naar een spiksplinternieuw toiletgebouw, dat nog wacht op toiletpotten en een likje verf.
'Altijd gewild'In december begonnen Angelo en Julie met de renovatie van het park. Het tweetal runde eerder hun eigen bouwbedrijf. Julie: "Het ondernemen zit Angelo in zijn bloed." Een dierenpark hadden ze niet eerder. Wel hadden ze thuis bijna honderd roofvogels. "Dit sluit perfect aan bij wat we altijd gewild hebben."
In Veldhoven was eerst het papegaaienpark. Dat kwam nogal eens negatief in het nieuws. In 2009 besteedde het televisieprogramma Tros Radar aandacht aan het park. De dieren zouden er slecht worden verzorgd en de opvang zou daardoor kampen met een hoog sterftecijfer. Er volgde een onderzoek waaruit een veel positiever oordeel over het park rolde. In 2013 ging het park echter failliet.
Richard Loomans uit Asten kocht het park en doopte het om tot Zoo Veldhoven. Hij knapte het op en opende in het voorjaar van 2014 de deuren. Maar afgelopen najaar hield hij het alweer voor gezien en verkocht het park aan een bevriend stel: Julie en Angelo.
'Ook weer opvang worden'Het roemruchte verleden van het dierenpark beangstigd Julie niet: "Het is maar wat je er zelf van maakt. We willen ook weer opvang worden voor papegaaien en de dieren een goed leven geven. Dat is ons doel."
Het park kreeg de afgelopen maanden een flinke facelift. Zo werd er een nieuwe speeltuin aangelegd en verrezen er nieuwe toiletgebouwen. En het werk gaat door tot de opening op zondag. Julie wijst naar een volière waarin een stapel van bakstenen en hout ligt te wachten. "We bouwen deze om tot verblijf waar mensen tussen de ringstaartmaki's kunnen lopen. Vandaag wordt het pad aangelegd."
'Vannacht gaan we schilderen'Verderop moet een zandvlakte nog veranderen in een kinderboerderij. "Helaas hebben we door de vele regen het gras nog niet kunnen inzaaien. Maar zondag komen de geitjes al. En later komen er nog ezeltjes en kippen en andere kleine dieren bij." Elders in het park ligt een gloednieuwe speeltuin. "Straks komen ze het zand nog uitstorten. Dan is 'ie zondag tiptop in orde."
Om de hoek draait de betonmolen gestaag verder en wordt hard gewerkt door Angelo en zijn werkploeg. Julie: "Straks komen de deuren en de toiletten voor het tolietgebouw. Dat gaan we vannacht schilderen." Geslapen zal er niet veel meer worden voor de opening. Maar niemand zei dat het makkelijk zou zijn. "Nu hopen op mooi weer voor zondag, zodat het voor iedereen een stralende dag wordt."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...