'Er stonden mensenlevens op het spel', ambulancechauffeur voorkwam erger na hinderen door bestuurder

4 maart 2017 om 14:11
nl
Het was een speciale ambulance, vrijdagavond op de A59 tussen Heesch en Den Bosch. Een ambulance die in actie komt als mensen die in levensgevaar zijn, vervoerd moeten worden. Bestuurd door de meest ervaren chauffeurs. "Zij kunnen heel goed anticiperen op gedrag van andere weggebruikers", zegt Co Fuijkschot van de Ambulancedienst Gelderland-Zuid. "Maar dit verwacht je niet."
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De ambulancedienst vervoerde vrijdagavond een patiënt en werd gevolgd door een kleine zwarte auto. De automobilist haalde rechts in, ging voor de ambulance rijden en trapte vervolgens op de rem. De ervaren chauffeur wist de ambulance goed op de weg te houden, volgens de ambulancedienst is dankzij hem erger voorkomen. De politie heeft de 46-jarige automobilist uit Roosendaal aangehouden.
LEES OOK: Automobilist trapt op rem voor ambulance op A59: slachtoffer lag in levensgevaar in ziekenwagen
Kleinste beweging funestVolgens Fuijkschot is de speciale ambulance ingericht als intensive care. Daar zitten ook een arts en een verpleegkundige in. Beiden zijn gespecialiseerd in intensive care. "Het is een vrachtauto. De arts en de verpleegkundige zitten in de gordels, maar als ze moeten ingrijpen bij de patiënt, staan ze los in de auto", vertelt Fuijkschot. "Dat is ook een extra risico." De arts en de verpleegkundige kunnen niet anticiperen op wat er op de weg gebeurt.
"Je verwacht niet dat je zo gehinderd wordt door een automobilist die dit soort vreemde manoeuvres uitvoert. De ambulance moet door het verkeer kunnen glijden", zegt Fuijkschot. Iedere plotselinge wending of beweging kan funest zijn met een kritieke patiënt aan boord. "Geef vrije doorgang", benadrukt Fuijkschot nog eens.
Motief onbekendHet is nog niet duidelijk waarom de automobilist in de remmen ging vlak voor de ambulance. Volgens de politie zit de man nog vast en wordt hij vandaag verhoord. Ook de ambulancedienst heeft geen idee. Fuijkschot: "Ik snap het niet."
De politie neemt de zaak hoog op. "Het moge duidelijk zijn dat dit rijgedrag mensenlevens op het spel zet", schrijft de politie op Facebook.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.