Video

'Weg met het eigen risico in de zorg!' Joke de Kock van de PvdA wil armoede Brabant uit hebben

9 maart 2017 om 13:00 • Aangepast 21 november 2020 om 03:05
nl
"Nu de economie aantrekt, er weer ruimte op de arbeidsmarkt komt, is het van groot belang dat de 1,2 miljoen huishoudens die leven op de armoedegrens, weer perspectief krijgen." Joke de Kock uit Terheijden strijd al jaren tegen armoede. Als ze voor de PvdA in de Tweede Kamer komt, wil ze vooral doorgaan met die strijd.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Wie op een Brabander wil stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart heeft heel veel keus. Onze provincie is flink vertegenwoordigd op de lijsten van veel politieke partijen. Om door de bomen het bos nog te zien, stellen wij graag een aantal van die kandidaat-Kamerleden die op een verkiesbare plek staan aan je voor in de rubriek Brabantse Stemmen. Vandaag: Joke de Kock van de PvdA. Plek op de kieslijst: 12. 

 1. Stel jezelf even voorIk ben Joke de Kock, geboren en getogen in omgeving Nieuw-Vossemeer-Steenbergen-Bergen op Zoom. Mijn ouders, broers en zussen wonen allemaal in die omgeving. Zelf woon ik in Terheijden, nabij Breda. Na circa vijftien jaar bij de Rabobank, zeven jaar in de welzijnsector, werk ik nu sinds 2001 in de schuldhulpverlening. Bij de gemeente Tilburg als manager en sinds 2010 als voorzitter van de NVVK, de landelijke brancheorganisatie voor schuldhulpverlening. 2. Voel je je (nog) Brabander?Ja, ik ben Brabantse in hart en nieren. Heb hier altijd gewoond en zal hier ook altijd blijven wonen. 3. Denk je dat je in de Tweede Kamer komt na de verkiezingen?Ik sta 12e op de lijst van de Partij van de Arbeid (PvdA). Ik verwacht wel in de Kamer te komen. Dat vind ik ook belangrijk. Nu de economie aantrekt, er weer ruimte op de arbeidsmarkt komt, is het van groot belang dat de 1,2 miljoen huishoudens die leven op de armoedegrens weer perspectief krijgen. Daar is wetgeving voor nodig. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om me daar voor in te zetten. Met de brede kennis omtrent armoede en schulden, denk ik dat ik daar het verschil kan maken. 4. Wat zijn jouw Brabantse speerpunten? Wat wil jij doen voor onze provincie?Ook in Brabant zijn veel mensen met financiële problemen. Mensen zijn door de financiele crisis, die bijna tien jaar heeft geduurd, veel kwijtgeraakt. Werk, huis en ook vertrouwen. Ik wil er aan werken dat er voldoende eerlijk werk komt, bestaanszekerheid zodat er ruimte ontstaat voor ontplooiing. Ik wil de schulden aanpakken en armoede Brabant uit hebben. 5. Wat is het eerste waar je op in zou zetten als je in de Kamer komt?De schulden ontstaan vaak door een samenloop van omstandigheden. De overheid zelf is hier ook een belangrijke factor in. Het fiscale toeslagencircus werkt niet, het verstrekken en terugvorderen van huur- en zorgtoeslag werkt niet goed. Hierdoor ontstaan schulden. Het eigen risico in de zorg moet afgeschaft worden. De voortdurende onverwachte rekeningen die hierdoor ontstaan veroorzaken schulden. En ook zeer van belang: aanpak van malafide incasso-bureaus. Er worden oneigenlijke incassokosten in rekening gebracht waar mensen de dupe van worden. 6. Maak af: "En dan denk ik aan Brabant,….."Ik ben fan van Guus Meeuwis, dus het eerste wat ik doe als ik dit lees.. is de zin afmaken met '...want daar brandt nog licht.'' Eigenlijk vat dit alles samen wat Brabant voor mij is: thuis, gemoedelijkheid, warmte, gastvrijheid, welkom zijn. Ik vertrek nooit uit Brabant. Tot en met 14 maart verschijnt er dagelijks een stuk van één kandidaat-kamerlid op de website van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.