Video

'Ziek zijn is geen keuze', Paul Smeulders van GroenLinks wil strijden voor betere zorg

8 maart 2017 om 13:00 • Aangepast 21 november 2020 om 03:04
nl
"Er moet veel meer geld naar zorg. Er zijn heel veel mensen die nu het vertrouwen missen dat ze een onbezorgde oude dag krijgen." Paul Smeulders, kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks, wil het vertrouwen van mensen graag zo snel mogelijk herstellen als hij in de Tweede Kamer komt.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Wie op een Brabander wil stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart heeft heel veel keus. Onze provincie is flink vertegenwoordigd op de lijsten van veel politieke partijen. Om door de bomen het bos nog te zien, stellen wij graag een aantal van die kandidaat-Kamerleden die op een verkiesbare plek staan aan je voor in de rubriek Brabantse Stemmen. Vandaag: Paul Smeulders van GroenLinks. Plek op de kieslijst: 13.

1. Stel jezelf even voor!Ik ben Paul Smeulders en kom uit Helmond. Ik ben 29 jaar oud en al meer dan de helft van mijn leven lid van GroenLinks. Op mijn veertiende werd ik lid. Ik heb bestuurskunde gestudeerd in Den Bosch en Tilburg. Eerst op het hbo en later op de universiteit. Van mijn 14e tot mijn 18e deed ik aan wedstrijd wielrennen met onder meer Steven Kruijswijk, waar ik nu nog steeds goed contact mee heb. Op mijn 18e stopte ik met wedstrijden en werd ik politiek actief.
Eerst in Helmond en later werd ik lijsttrekker van GroenLinks in Brabant. Ik werd fractievoorzitter in de Provinciale Staten en inmiddels ben ik wethouder in Helmond. Daarnaast werk ik al zes jaar bij Natuurmonumenten. Ik leid daar een programma om op te komen voor het landschap. We hebben te maken met steeds intensievere landbouw en daar moeten we vanaf.
2. Voel je je (nog) Brabander?Ja! Heel erg. Ik voel me hier thuis. Ik ben hier geboren en getogen. Wat ik fijn vind aan Brabant? Het is heel gemoedelijk. De mensen zijn fijn, de sfeer. Dat gezellige, daar houd ik van. Ik woon in Den Bosch, een heerlijke stad.Weg uit Brabant als ik in de Kamer kom? Liever niet. Ik voel me hier zo thuis. Maar ik moet dan natuurlijk wel veel naar de Randstad. Bovendien woont mijn vriendin in Utrecht. Dus ik moet nog bekijken wat praktisch is. Maar voorlopig blijf ik hier.
3. Denk je dat je in de Tweede Kamer komt na de verkiezingen?Het wordt heel spannend. Volgens de huidige peilingen zal ik er in komen. Ik sta nu op 13, dus het ziet er goed uit. Maar ik ga er voorlopig vanuit dat ik in Helmond wethouder blijf. Ik ben daar benoemd en wil het zo goed mogelijk doen. Natuurlijk hoop ik dat ik als volksvertegenwoordiger verkozen word maar of ik in Helmond blijf of in de Kamer kom, merk ik wel na de verkiezingen.
4. Wat zijn jouw Brabantse speerpunten, wat wil jij doen voor onze provincie?Den Haag moet Brainport eindelijk eens serieus nemen als mainport. We zijn economisch heel belangrijk voor Nederland en dat moeten ze onderhand eens beseffen in Den Haag. De Haagse steun voor de regio’s Amsterdam en Rotterdam is vele malen groter dan de steun voor Brabant. Zo krijgt Noord-Holland voor cultuur 41 euro per inwoner, Zuid-Holland 15 euro per inwoner en Brabant nog geen 3,5 euro per inwoner.
Verder ben ik veel met landbouw bezig geweest. De strijd tegen de intensieve veehouderij, de bio-industrie, daar wil ik me in de Kamer ook voor inzetten. Ik vind het ongelofelijk dat door Q-koorts meer dan 70 mensen zijn overleden en nog steeds honderden mensen chronisch ziek zijn. De economische belangen wogen overduidelijk zwaarder dan de gezondheid van inwoners. De intensieve veehouderij is een schandvlek op de moderne beschaving. Er zijn nergens zo veel dieren in Europa als in de Peel. We moeten naar een ander landbouwsysteem, waarin kwaliteit in plaats van kwantiteit centraal staat.
5. Wat is het eerste waar je op in zou zetten als je in de Kamer komt?Voor betere zorg. Daar is te hard op bezuinigd. Er zijn heel veel mensen die nu het vertrouwen missen dat ze een onbezorgde oude dag krijgen. Het is heel belangrijk dat we dat vertrouwen zo snel mogelijk gaan herstellen. Er moet veel meer geld naartoe. We moeten de wensen van mensen veel meer centraal stellen. Ziek zijn is geen eigen keuze. Daarom schaffen we het eigen risico af. Bovendien zorgen we er dat 30.000 extra banen in de zorg bij komen. De mensen die in de zorg werken staan gigantisch onder druk. Die overbelasting wil ik aanpakken.
6. Maak af: “En dan denk ik aan Brabant,…..”Dan denk ik natuurlijk aan Guus Meeuwis. Ik houd zo van Brabant dat ik tien jaar geleden de actie Brabant voor Brabant startte met mijn broer en een vriend. We wilden dat het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis het officiële Brabantse volkslied zou worden. We haalden meer dan 25.000 handtekeningen op om het op de agenda van de provincie te krijgen. Uiteindelijk hebben Provinciale Staten tegengestemd, maar ik ben er nog steeds een groot voorstander van. Het was een mooie actie die veel aandacht kreeg.
Tot en met 14 maart verschijnt er dagelijks een stuk van één kandidaat-kamerlid op de website van Omroep Brabant.
We spraken al met:- Joyce Kardol van de PVV- Bas van 't Wout van de VVD- Achraf Bouali van D66- Erik Ronnes van het CDA

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.