Verplicht naar de psycholoog? Klokkenluider Defensie peinst er niet over

6 maart 2017 om 17:15 • Aangepast 21 november 2020 om 03:02
nl
Klokkenluider Victor van Wulfen uit Heeswijk-Dinther hoeft alleen maar een bezoek te brengen aan een vliegerpsycholoog, 'dan zit hij morgen weer in de cockpit', beloofde commandant Elanor Boekholt-O'Sullivan maandagmiddag in de Haagse rechtbank. Voor Van Wulfen ondenkbaar: "Dit zaakje stinkt aan alle kanten."
Profielfoto van Sid van der Linden
Geschreven door
Sid van der Linden

De luchtmachtmajoor spande een kort geding aan over het vliegverbod dat hem is opgelegd. Van Wulfen mag niet meer vliegen bij de Kustwacht (onderdeel van Vliegbasis Eindhoven) omdat er 'veel emoties' zouden zijn. Defensie legt het uit als een tijdelijke uitroostering.

Wachten op privacy instellingen...

'Negatief over Defensie'Dat zou vaker voorkomen, omdat Defensie geen risico's wil nemen wat betreft de vliegveiligheid. De emoties zijn mede gebaseerd op een reeks uitlatingen op Twitter en Facebook, zo bleek in de rechtszaal. "Sinds januari 2017 heeft hij zich steeds vaker en steeds negatiever uitgelaten over Defensie. Hij werd steeds bozer en gefrustreerder richting individuele collega's van Defensie." Overtrokken, meent de verdediging van Van Wulfen. "Hij is altijd beheerst gebleven en heeft niet gescholden. Dat hij ontevreden was over het verbod mag logisch zijn."LEES OOK: Klokkenluider Vliegbasis Eindhoven doet boekje open na vliegverbod"Ik ben er heel erg bezorgd over", zegt commandant Boekholt-O'Sullivan. "En misschien ben ik wel overbezorgd. Maar hij (Van Wulfen, red.) heeft de sleutel tot de oplossing", doelt zij op een bezoek aan een vliegerpsycholoog. De commandant belooft voor de rechtbank de aanbevelingen van een psycholoog over te nemen. Het liefst is dat een psycholoog van Defensie, maar dat is geen harde eis.Eerder al naar vliegerpsycholoog"In 2009 was dat ook al het geval, alleen maar naar een vliegerpsycholoog", zegt Van Wulfen na de zitting. "En ook toen wilde ze me zo snel mogelijk terug in de cockpit. Maar die vliegerpsycholoog was betrokken bij de vervalsing van mijn medisch dossier." Van Wulfen weet zeker dat zoiets nu weer zal gebeuren. Hij peinst er daarom niet over om mee te gaan in de handreiking van Defensie.Over uiterlijk twee weken doet de rechter uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.