Video

Aalburgse muzikanten voor even popsterren in Vietnam: 'Een onvergetelijke belevenis'

7 maart 2017 om 01:10 • Aangepast 21 november 2020 om 03:02
nl
Een unieke belevenis was het. Daar zijn de leden van brassband Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg het over eens. Een week lang toerde de band door Vietnam en waar ze ook speelden: overal werden ze bijna als popsterren onthaald.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

"Het was bizar", zegt Mariska van Vliet, baritonspeler in de brassband. "Mensen gaven ons bloemen en klommen na een concert het podium op om met ons op de foto te gaan." Vooral het laatste optreden van de brassband in het conservatorium van Hanoi is haar bijgebleven. "Het publiek bleef maar klappen. Er kwam geen einde aan het applaus. Zoiets maak je in Nederland nooit mee."

Wachten op privacy instellingen...


Zakendiner gaf de aanzetDat de brassband werd uitgenodigd om in Vietnam te komen spelen, dankt het gezelschap aan trombonist Jan van den Broek. Tijdens een zakendineetje in de havenstad Hai Pong vertelde hij vol vuur over zijn hobby. "Ik vroeg of ze belangstelling hadden om ons naar Vietnam te halen. Maar brassbandmuziek is onbekend in Vietnam, dus toen heb ik een paar YouTube-filmpjes laten zien. Daarna waren ze overtuigd."
Meer dan een jaar was de band bezig om de reis op poten te zetten. Sponsoren waren nodig voor de financiering, de visa waren nog even een probleem. Voor het transport van de instrumenten liet de band speciale lichtere koffers maken.
"Er is daar helemaal niets", zegt Van den Broek. "Als je binnen Europa zo'n reis maakt kun je nog wel eens slagwerk lenen van een plaatselijk korps, maar dat is in Vietnam ondenkbaar. Het is er gewoon niet." Het afgelopen jaar vroeg hij zich regelmatig af waar hij aan begonnen was.
KennismakingDankzij Oefening en Uitspanning heeft Vietnam nu dus kennis gemaakt met brassbandmuziek. "Ze kenden het niet, de muziek voor een brassband komt daar compleet niet voor", zegt Van Vliet. "Maar ze waardeerden het enorm en vertelden ons hoe ze van de avond hadden genoten. Dat enthousiasme is bijna bizar."
Tot grote verrassing van het Vietnamese publiek speelde Oefening en Uitspanning ook nog een arrangement waarin volksmuziek van het land is verwerkt. "Je zag de herkenning en hoe verrast ze waren."
SuccesDat nummer staat ook op het programma van het 'welkom thuis' concert dat de brassband op 1 april geeft. Met uiteraard ook de nummers waar ze in Vietnam zoveel succes mee hadden. "De Nederlandse consul was bij ons concert in Hanoi. Hij had nog niet eerder meegemaakt dat het in een concertzaal in Vietnam zo stil was geweest"", aldus Van den Broek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.