Weer gedoe rond verkoop Midi-Theater: was er sprake van vriendjespolitiek?

7 maart 2017 om 00:32
nl
In Tilburg gaan stemmen op voor een onderzoek naar de verkoop van het omstreden Midi-Theater. De lokale partij Lijst Smolders wil weten hoe dat is gegaan. Want volgens partijleider Hans Smolders is er gesjoemeld. Toch heeft de partij het idee even in de ijskast gezet in afwachting van een rechtszaak rond het theater.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Het theater in hartje Tilburg is misschien wel het grootste hoofdpijndossier in Tilburg van de laatste 25 jaar. De gemeente kocht het ooit voor tien miljoen euro maar er ging veel mis, waaronder een verbouwing die veel duurder uitpakte. Er sneuvelde een college, wethouders en zelfs een burgemeester (Vreeman). Het theater was nooit een groot succes. Het werd vooral bekend omdat televisiepersoonlijkheid Adje er in het begin een tijdje in zat.
Verlies en vriendjespolitiekDaarna ging het theater voor een schijntje van de koopprijs van de hand en moest de gemeente negen miljoen euro verlies incasseren. In 2013 ging Midi weer in de etalage. Er waren drie kopers. De gemeente ging in zee met de ondernemers Duijsters en Heffels. De Tilburgse ondernemer Demir greep er naast. Hij zegt dat het theater voor een appel en een ei is weggegeven en dat hij is benadeeld door vriendjespolitiek.
Demir is een juridische procedure begonnen en hij probeert met getuigenverhoren de waarheid boven water te krijgen. Intussen gaat het slecht met het gebouw van het theater. Het is niet uitgesloten dat het complex tegen de vlakte gaat en ruimte maakt voor nieuwbouw.
Integriteit Raadslid Hans Smolders denkt dat er fouten zijn gemaakt bij de verkoopprocedure. Hij wijst er op dat de koper op de VVD-kandidatenlijst stond. Daarom vroeg hij maandagavond in een motie om helderheid over wie er binnen het gemeentehuis mogelijk niet integer is geweest. Smolders noemde toenmalig wethouder Möller en vindt dat er naar zijn rol goed gekeken moet worden. Andere raadsleden ergerden zich aan de houding en opmerkingen van Smolders. Ze vinden zijn beschuldigingen ongefundeerd.  
Volgens burgemeester Noordanus is er geen dubbelspel gespeeld. Hij vertelde dat de verkoop toen is gegaan voor een 'marktconforme prijs' en dat iedereen 'een kater' heeft overgehouden aan de negen miljoen euro verlies. Hij adviseerde om geen onderzoek te laten doen zolang de kwestie onder de rechter is. "We moeten onze rechtspositie niet ondermijnen", zei de burgemeester maandagavond tegen de gemeenteraad.  
Smolders heeft na de discussie in de gemeenteraad besloten zijn motie voor een onderzoek van tafel te halen en hem later nog een keer in de groep te gooien, misschien in aangepaste vorm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.