Ombudsman roept overheid op: Maak excuses aan Q-koortspatiënten

7 maart 2017 om 12:55 • Aangepast 21 november 2020 om 03:01
nl
De Nationale ombudsman doet een dringende oproep aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken om Q-koortspatiënten te erkennen. Dit zei Reinier van Zutphen dinsdag bij de presentatie van zijn rapport. Patiënten kampen volgens hem met financiële, sociale en gezondheidsproblemen.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

"Erkenning staat los van de schuldvraag of aansprakelijkheid. Het gaat om het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen", aldus de ombudsman. "De overheid moet naast en niet tegenover de patiënten gaan staan."

Wachten op privacy instellingen...

De ombudsman deed in 2012 ook al onderzoek naar de rol van de overheid bij de Q-koortsepidemie. Hij zei toen dat de overheid de burger onvoldoende op haar netvlies had. Hij vindt dat de houding ten opzichte van de patiënten niet is veranderd. “Het uitblijven van de zo gewenste excuses is voor veel patiënten een hard gelag”, zegt Van Zutphen. Staat niet verantwoordelijkDe rechtbank in Den Haag oordeelde in januari dat de staat niet verantwoordelijk is voor de uitbraak van Q-koorts. Patiënten krijgen daarom geen schadevergoeding. Zo’n driehonderd Q-koortspatiënten hadden dit geëist. ZIE OOK: Geen excuses en geen schadevergoeding van staat voor Q-koortspatiënten De ziekte brak in 2007 in Herpen uit. Het is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden. “De gevolgen blijven ook jaren na dato aanhouden en er worden nog altijd nieuwe patiënten gediagnosticeerd. De vrees is dat het einde nog niet in zicht is'', aldus de ombudsman. 'Concreet gebaar'Hij doet een aantal aanbevelingen aan de overheid, waaronder het komen met een ‘concreet gebaar’ voor patiënten. Ook zou hij bij dit soort uitbraken een informatiepunt willen, zodat mensen weten waar ze terecht kunnen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.