Last van stank van veehouderijen? Deze advocaat wil graag helpen

7 maart 2017 om 16:38
nl
"Omwonenden van veehouderijen worden volstrekt onvoldoende beschermd tegen stankoverlast. De toegestane normen zijn schandalig." Dat stelt de Haagse advocaat Valentijn Wösten. Hij wil de Nederlandse staat voor de rechter slepen namens een groep van twintig gedupeerden uit het hele land. Die groep stelt hij momenteel samen. Hij heeft onder meer 'stankslachtoffers' uit Boxmeer, Deurne en Rucphen op het oog.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Een Nederlandse veehouder mag maximaal acht 'odour units' per kubieke meter lucht uitstoten. Odour units is de eenheid waarin de uitstoot van geur of stank wordt uitgedrukt. In gebieden waar veel veehouders zitten, zoals in delen van Brabant, mag meer stank worden veroorzaakt. Daar mag een veehouder veertien odour units per kubieke meter uitstoten. "Die norm van veertien is echt van de ratten besnuffeld," zegt advocaat Wösten. "Het is een voorbeeld van nalatig en slecht functioneren van het openbaar bestuur."
Twintig 'slachtoffers' gezochtWösten wil een groep samenstellen van twintig gedupeerden. Exemplarische voorbeelden, want er zitten veel meer mensen in de stank. "We zouden de groep nog veel groter kunnen maken. Maar elk afzonderlijk verhaal verdient aandacht. Daarom hebben we het maximum op twintig gesteld. En uiteraard zoeken we de meest ernstige situaties." Volgens de advocaat is een groepsrechtszaak tegen de staat hard nodig. "Burgers in het buitengebied die overlast ondervinden, zijn vooral lokaal actief. Hun geluid dringt vaak niet door tot in Den Haag."
De jurist hoopt dat in april of mei een landelijke informatiebijeekomst kan worden gehouden voor omwonenden van veehouderijen die zich geroepen voelen zich aan te sluiten. Op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt gemeld dat de geurregels rondom veehouderijen momenteel worden geëvalueerd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.