Video

Fanatieke jonge metselaars op NK, maar 'in de winterse kou is het toch anders'

8 maart 2017 om 23:33 • Aangepast 21 november 2020 om 02:58
nl
"Het mooiste aan het vak is dat je uit niks iets neer kunt zetten en dat je dat altijd blijft zien." Het zou een uitspraak van een kunstenaar kunnen zijn, maar het kwam uit de mond van vader Bexkens uit Handel. Samen met zijn vrouw volgt hij woensdag zoon Jordy tijdens de voorronde voor het Nederlandse Kampioenschap metselen.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

In het Techniekhuys in Veldhoven metselen tien jonge metselaars-in-opleiding een schoorsteen. Wie wint mag eind maart door naar het NK metselen in Goes.
Nu de magere crisisjaren in de bouw voorbij zijn heeft de bouwsector een schreeuwend tekort aan goede vakmensen. Met evenementen als een Nederlands kampioenschap probeert bouwend Nederland scholieren weer warm te krijgen voor werk in de bouw.
'Er zijn hier alleen maar winnaars'"Er is in Nederland een onderwaardering voor mensen die een ambachtelijk beroep uïtoefenen", zegt Hans van Gestel van opleidingsbedrijf Bouwmensen Eindhoven-Tilburg. "Als je goed kunt studeren moet je meteen door en dan kies je niet voor een beroep als timmerman of metselaar." En dat is heel jammer vindt Van Gestel, die benadrukt dat de wedstrijd in Veldhoven alleen maar winnaars kent. "Als ze de bouwsector in gaan wacht hen allemaal een prachtige toekomst."  

Wachten op privacy instellingen...

Maar daar denken niet alle deelnemers zo over. Mark van de Sande van het Varendonckcollege in Someren volgt weliswaar de opleding in de bouw, maar kiest er toch voor om hierna door te gaan bij defensie. "En anders kan ik altijd nog brandweerman worden."
Ook Dean uit Bergeijk weet nog niet zo zeker of hij wel door wil als metselaar. "Misschien ga ik wel timmeren, iets met interieur, maar zeker iets met mijn handen."
'Werken in de kou'Voor Jordy Bexkens is die toekomst geen vraag meer. Hij werd aangestoken door de passie waarmee zijn vader zijn beroep uitoefent. Het lag voor de hand dat hij zelf ook zou gaan metselen. Dat zijn vader tijdens de wedstrijd nauwlettend in de gaten houdt of het wel goed gaat met de wedstrijdopdracht doet Jordy niet zoveel. "Zenuwachtig? Nee hoor, dat valt wel mee." De wedstrijdopdracht vindt hij niet gemakkelijk, maar hij denkt wel dat het hem gaat lukken.  
Vader Bexkens betwijfelt of het enthousiasme van Jordy stand zal houden. "Het is nu natuurlijk nog allemaal heel mooi, maar als hij straks in de winterse kou aan het werk moet is het nog maar de vraag of hij het vol zal houden."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.