Video

Hoe stem je als je blind bent of als je niet kunt lezen? Verkiezingsles helpt

9 maart 2017 om 08:16 • Aangepast 21 november 2020 om 02:58
nl
Minke is bijna helemaal blind. Toch wil ze volgende week graag gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Maar dat doet ze op een nogal vreemde manier: ze vraagt meestal een wildvreemde of die een bepaald hokje rood wil kleuren. "Als ik naar het stemlokaal ga helpt iemand me, vaak een ambtenaar. Maar ik weet niet of die te vertrouwen is."
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Het is een verhaal uit duizenden: letterlijk duizenden. Alleen al bij Brabantse zorginstelling Amarant zijn er vijfduizend cliënten voor wie een stem uitbrengen nogal wat voeten in aarde heeft. Zoals Jan: "Is dat niet CBA, nee? VVD ja", zegt hij schuifelend langs wat verkiezingsposters. Jan kan niet lezen maar herkent wel de logo's van de partijen. En het cijfer '50' van de partij van Henk Krol, dat heeft hij ook eerder gezien. VrolijkVoor al die mensen met beperkingen zijn er speciale verkiezingslessen. In Tilburg, Bergen op Zoom en woensdagavond in Breda. Zorginstelling Amarant organiseert ze samen met MEE en ProDemos. Het Tilburgse Theaterduo Jaap geeft een vrolijke draai aan de avond met een liedje en een mooie boodschap: kies iemand alsof het je vriend zou zijn. Moana van Prodemos vertelt de groep verstandelijk gehandicapten wat de Tweede Kamer is en hoe de politieke partijen samenwerken. Heel eenvoudig legt ze uit hoe je stemt door een hokje te kleuren. Het woord 'coalitie' valt. Een van de toehoorders fronst de wenkbrauwen en vraagt wat dat is. Ben is minder goed met taal. "Waar ik tegenaan loop zijn moeilijke woorden, partijprogramma's." 

Wachten op privacy instellingen...

 Het blijft hangenVoor Paul is stemmen een opgave. Hij heeft een favoriet. Maar door zijn autistische aandoening blokkeert hij. Paul durft simpelweg niet te gaan stemmen. "Ik moet over een drempel heen. Het blijft ergens hangen. Dit is de avond waarmee het misschien gaat lukken", zegt hij met wat trillende stem.   Halverwege de avond mag iedereen eventjes echt stemmen. De SP is het populairst, tweede wordt de VVD. Er zijn ook twee blanco stemmen. Nu kan het nog want het is een oefening. Volgende week is het echt en kunnen ook deze kiezers van zich laten horen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.