Woonlasten per gemeente: stijging (of daling) loopt sterk uiteen

9 maart 2017 om 12:00
Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com
Heusden is in Brabant de gemeente waar de woonlasten het afgelopen jaar het meest gestegen zijn. Heusdenaren betalen ruim zes procent meer gemeentelijke belastingen dan een jaar geleden. De grootste kostenpost is de onroerendezaakbelasting (ozb).
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

De ozb steeg het hardst in Eindhoven en Hilvarenbeek. Inwoners van die gemeenten betalen bijna vijftien procent meer ozb dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat de totale woonlasten in Hilvarenbeek het meest gedaald zijn van alle Brabantse gemeenten. Dat komt vooral omdat de rioolheffing en de afvalstoffenheffing in Hilvarenbeek met respectievelijk 25 procent en 20 procent naar beneden gingen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De VEH heeft als belangenbehartiger van eigenhuisbezitters het accent op de ozb gelegd. Dan komt de VEH tot de conclusie dat huiseigenaren dit jaar gemiddeld 1,88 procent meer ozb betalen. Volgens de VEH beperken de meeste gemeenten in Nederland zo de belasting op het eigen huis. In Brabant houden vooral Eindhoven en Hilvarenbeek zich niet in met 15 procent verhoging, zo blijkt uit de tellingen van VEH. Helmond en Oss vallen met ruim tien procent stijging ook ver buiten het gemiddelde. Zelfs Valkenswaard valt met bijna zeven procent uit de toon. Voor deze gemeenten betekent de collectieve afspraak met minister Plasterk om de ozb maximaal 1,97% te laten stijgen geen belemmering om de eigen ozb fors op te schroeven, aldus de belangenvereniging. Er zijn ook gemeenten waar de ozb daalt. Die lijst wordt aangevoerd door Deurne met een verlaging van ruim acht procent. Vereniging Eigen Huis vroeg gemeenten waar de ozb het meest is gestegen naar de reden voor de verhoging. De gemeente Eindhoven antwoordde dat het geld toegevoegd wordt aan de algemene middelen of wordt gebruikt voor niet nader omschreven investeringen. Vereniging Eigen Huis vindt de verantwoording aan de burgers over deze belastingverhoging onder de maat. Als we kijken naar de top vijf van stijgers bij de afvalstoffenheffing wordt de lijst aangevoerd door Heusden. Die top vijf bestaat uit:

  1. Heusden
  2. Reusel-de Mierden
  3. Cuijk
  4. Eersel
  5. Oosterhout

De stijging van deze heffing is in Heusden ongeveer 9 procent, in Oosterhout 2,5 procent. De rioolheffing stijgt in Waalwijk het hardst met 18 procent. Den Bosch, Tilburg, Cranendonck en opnieuw Heusden staan hier ook in de top vijf. Het woonlastenoverzicht van Vereniging Eigen Huis toont de ontwikkeling van de ozb, riool- en afvalstoffenheffing in alle 392 Nederlandse gemeenten. De cijfers zijn verstrekt door de gemeenten. 

Wachten op privacy instellingen...