Video

Ooievaar Karel voor tiende jaar op vertrouwde nest (maar wel met een fris groen blaadje)

9 maart 2017 om 13:36
nl
Voor veel vogelliefhebbers zou het de ultieme droom zijn. In je eigen achtertuin een ooievaarskoppel dat jaar in jaar uit terugkeert naar hetzelfde nest en ook nog eens zorgt voor nageslacht. Bijna tien jaar geleden zette de familie Hoeke uit Eethen een paal in de achtertuin met daarop een uitnodigend ooievaarsnest.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Het was het begin van een zeer succesvolle ooievaarslovestory met in de hoofdrol de woest aantrekkelijke ooievaarsman Karel. Niels Hoeke heeft het uitgezocht. De afgelopen jaren zijn er dertien kuikens uit het ei gekropen, waarvan tien kleine ooievaars in leven zijn gebleven.
Op zijn laptop bewaart Hoeke een inmiddels gigantisch archief van 5000 foto's en een handvol video's over één onderwerp: de ooievaars in de achtertuin. Direct na het neerzetten van de paal  tien jaar geleden  was het direct bingo. De paal met daarop een nest werd geconfisqueerd door een ooievaar, die ze later de naam Kareltje hebben gegeven.
Regelmatig ander vrouwtje "Karel is de man en is al die jaren trouw aan ons nest gebleven. Minder trouw is hij naar de andere sekse", vertelt Niels Hoeke. "Hij heeft regelmatig een andere vrouw op het nest zitten. Dat kan een echtscheiding zijn geweest, of dat mevrouw de reis heen en weer naar Afrika niet heeft overleefd."
Het koppel in Eethen zijn echte wilde ooievaars die jaarlijks de trek maken naar Afrika. "Vorige week arriveerde als eerste het mannetje terug op het nest en een paar dagen later het vrouwtje."
Samen met zijn vader runt Niels Hoeke een hoveniersbedrijf in Eethen en dat betekent dat nogal wat grotere machines ook gewoon heen en weer rijden op het erf, letterlijk aan de voet van de paal met nest. "Nee, dat doet ze helemaal niets. In de loop van de jaren heeft er gewenning plaatsgevonden en het mannetje herkent ons ook. Al gaan we er met de hoogwerker naast staan, ze blijven gewoon zitten."
Nieuwe generatieNaar verwachting wordt eind mei een nieuwe generatie ooievaars geboren in de achtertuin van de familie Hoeke. Waarom deze nestpaal, direct na plaatsing, wel werd bezet en vele anderen in het gebied al jaren leeg blijven is ook voor de inmiddels ooievaarsdeskundige Niels Hoeke een raadsel. "Waarschijnlijk zitten ze hier lekker. Ik zou het niet weten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!