Video

Met minder vee, meer verdienen: de staatssecretaris denkt dat het kan

10 maart 2017 om 01:27 • Aangepast 21 november 2020 om 02:56
nl
Er waren donderdagavond stoelen tekort in Zalen van Bussel in Deurne. Een debatavond over de relatie tussen intensieve veehouderij en gezondheid trok zoveel belangstellenden, dat veel mensen moesten blijven staan. Zelfs staatssecretaris Martijn van Dam was verrast door de enorme toeloop. "Het laat zien hoezeer het onderwerp leeft."
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Een groep verontruste artsen presenteerden op de avond alarmerende cijfers. Zij zien de intensieve veehouderij als een grote bedreiging voor de volksgezondheid. "Het is een soort roulette", aldus Hans Zaaijer, arts en directeur van bloedbank Sanguin. "Iedereen weet dat waar veel dieren dicht op elkaar zitten, de kans groot is op uitbraak van ziekten." Dat er een nieuwe uitbraak komt, staat voor hem vast.

Wachten op privacy instellingen...

OmslagStaatssecretaris Van Dam pleitte in Deurne voor een omslag. Er moet een eind komen aan de groei van veehouderijen, meent hij. Van Dam denkt dat het mogelijk is om met minder vee, meer te verdienen.
"Ik ben ervan overtuigd dat je een markt kunt creëren die vraagt om kwaliteit, duurzaamheid en dierenwelzijn." Daar is volgens hem nu al een groeiende vraag naar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.