Video

Debat van het Zuiden: 'We zijn het Colombia van Europa'

11 maart 2017 om 18:44 • Aangepast 21 november 2020 om 02:54
nl
Er moet een anti-maffiawet komen die het mogelijk maakt om campings zoals Fort Oranje in Rijsbergen te sluiten. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher sprak eerder over 'broeinesten van drugscriminelen' en kreeg zaterdagmiddag bijval van alle andere lijsttrekkers tijdens het Debat van het Zuiden. Ook thema's als de q-koorts en de leefbaarheid op het platteland kwamen aan bod.
Profielfoto van Mathijs PenningsProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Mathijs Pennings & Corné Verschuren

Dat de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld in Brabant en Limburg is volgens de partijen onacceptabel. Alle partijen willen honderden miljoenen euro's extra geld en politie-inzet naar het zuiden om de drugscriminaliteit hard aan te kunnen pakken.

In het Klokgebouw in Eindhoven kruisten zaterdagmiddag zes lijsttrekkers van politieke partijen de degens tijdens het Debat van het Zuiden. In de Brabants/Limburgse arena zijn Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) in discussie met elkaar.

Wel of niet legaliseren?
Er was vooral discussie over het wel of niet legaliseren van wietteelt. CDA is fel tegenstander: "80 procent van de drugs gaat naar het buitenland. We zijn het Colombia van Europa", zo zei Buma.

Mark Rutte bleef onduidelijk over het wel of niet legaliseren van drugs. "Ik neig naar wat GroenLinks en D66 willen. Reguleren. Maar we moeten wel zeker weten of we de juiste keuze maken, want wat gebeurt er met de export?"

Daarop zei Jesse Klaver dat er wat hem betreft wel lang genoeg is nagedacht: "Dit debat over hoe we omgaan met drugs in Nederland wordt al wel 30 jaar gevoerd. Het wordt tijd om een keuze te maken. Ik begrijp niet waarom we dat niet doen."

Uit de crisis
Bij het thema economie begon Mark Rutte met het uitdelen van een flinke pluim. "Brabant en Limburg hebben Nederland uit de crisis getrokken. Ik wil jullie daarvoor bedanken, want het herstel begon hier", dat zei Mark Rutte bij het onderdeel van het debat over economie. De VVD zegt er alles aan te willen doen om die motor overeind te houden.

Andere partijen vinden dat er de afgelopen jaren veel te veel naar de Randstad is gekeken en te weinig naar de economie in het zuiden. Jesse Klaver van GroenLinks vindt zelfs dat Eindhoven als de derde mainport van Nederland bij de G4 zou moeten komen. Zonder steun van Den Haag is dit een van de bloeiendste regio's van Nederland geworden." 

Lodewijk Asscher viel Rutte aan op het partijprogramma van de VVD waar mensen die in de bijstand zitten het met 50 euro minder moeten doen. "Hoe haal je het in je hoofd om van die mensen 50 euro af te pakken?" Daarop zei Rutte dat het ook als motivatie is bedoeld om weer aan de slag te gaan. “De echte Partij van de Arbeid die leid jij niet, die leid ik."

'Ga dit regelen'
Het debat over de leefbaarheid op het platte land spitste zich toe op de Q-koorts. Mark Rutte werd door de andere lijsttrekkers stevig onder vuur genomen nadat er een filmpje over een jonge q-koortspatiënte was vertoond. Patiënten kregen tot nu toe geen schadevergoeding. Ook een blijk van medeleven bleef achterwege. Op aandringen van de lijstrekkers ging Rutte overstag. “Ik wil best de sorry herhalen, want er zijn fouten gemaakt.”

"De komende tijd moeten we gaan onderzoeken of er een financiële vergoeding mogelijk is”, zei Rutte. Maar die toezegging was voor Jesse Klaver niet voldoende. "Zeg gewoon dat je het voor dit gezin gaat regelen.” Emile Roemer vulde aan: "Ze moeten toch kunnen rekenen op een volledige financiële compensatie." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.