Video

Brabanders maken de beste latte en espresso

11 maart 2017 om 22:39
nl
De beste koffiemakers van het land komen uit...Brabant. Nick Vink uit Oss zette zaterdag voor de derde keer op rij de NK Latte op zijn naam en Eindhovenaar Merijn Gijsbers won de NK Barista. De twee hebben zich daarmee in hun categorie geplaatst voor de wereldkampioenschappen.
Geschreven door

Voor Vink was de titel geen nieuwigheid. "Daardoor loop je wel het risico dat je er te makkelijk over denkt. Ik heb ook wel wat foutjes gemaakt en het verschil met de andere finalisten was klein", geeft hij toe. Vink zette op trainingsdagen soms wel honderden kopjes latte. "En dat blijf ik doen, want ik ga in juni naar het WK in Boedapest, Hongarije."

Extra dag vrij

Merijn Gijsbers had na zijn presentatie niet verwacht dat hij met de titel barista van Nederland aan de haal zou gaan. ''Ik was dertig seconden te lang en bij mijn laatste test smaakte twee kopjes koffie niet lekker. Daardoor was ik verbaasd dat ik ineens toch tot winnaar werd uitgeroepen.''


Dat Vink de wedstrijden serieus neemt blijkt wel uit het feit dat hij het de komende maanden rustiger aan gaat doen op zijn werk. "Ik ben manager in een restaurant en neem nu een extra dag in de week vrij om me voor te bereiden op het WK."

WK in Zuid-Korea

Merijn Gijsbers deed al eerder mee aan het NK Barista, waarbij het niet alleen draait om de koffie, maar ook om het verhaal. "Daar was de jury van onder de indruk. Ik had dit jaar gekozen voor een verhaal over suiker. Dat is een belangrijk onderdeel van de koffie. Als je dan kampioen wordt, dan is dat best wel onwerkelijk."

Gijsbers heeft zich met zijn landelijke overwinning geplaatst voor de wereldkampioenschappen Barista. Hij moet wel een stuk verder vliegen dan Vink: de finale vindt plaats in Zuid-Korea.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.