Video

De mooiste alpaca’s met de beste wol brengen met gemak tachtigduizend euro op

12 maart 2017 om 19:40
nl
Ze zijn aaibaar, hartstikke lief en de beste dieren worden verkocht voor prijzen die liggen tussen de vijftig- en tachtigduizend euro. In Boekel werd dit weekend een internationale alpaca keuring gehouden. De alpaca lijkt veel op de lama en wordt door liefhebbers in Europa vooral gefokt voor de wol. Hoe beter de kwaliteit van de wol, hoe hoger de prijs die liefhebbers betalen voor een alpaca.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Rond de zestig fokkers brachten zaterdag en zondag in Boekel tweehonderd alpaca’s samen. Dieren die vooral worden beoordeeld op hun vacht. “De jury kijkt voor zestig procent naar de vacht en voor veertig procent naar de bouw van het dier”, vertelt fokker en deelnemer aan de keuring Theo van de Veth. “Vooral de kwaliteit van de wol bepaalt de prijs van een alpaca.”

Tienduizenden euro's voor één dier
Over de waarde van de dieren doen de vreemdste geruchten de ronde, geruchten die Theo van de Veth niet wil bevestigen. “Er worden de laatste tijd nogal wat alpaca’s gestolen en daarom praat ik liever niet over de waarde van sommige dieren.”

Het ingehuurde jurylid uit Nieuw–Zeeland, Paul Garland, is meer open over de soms absurde prijzen die worden betaald. “De prijzen blijven hoog. Voor een kwalitatief goede alpaca, die ook nog eens voor goed nageslacht kan zorgen, worden tienduizenden euro’s betaald. Globaal tussen de vijftig en tachtigduizend euro. Een paar jaar geleden lagen de prijzen nog hoger. Honderdduizend euro voor een dier was geen uitzondering.”

Kampioen in spé
José Koolen heeft misschien wel zo’n toekomstige topper in handen. De caramelkleurige jonge merrie alpaca wordt in Boekel uitgeroepen tot kleurenkampioen. “Ik ben heel trots dat ze kleurenkampioen is geworden.” Het geheim is volgens José veel liefde en een goede hengst. “We hebben een goede hengst gezocht en uiteindelijk is zij uit dat rendez vous geboren, maar dan moet je nog geluk hebben.”

Fokkers die beschikken over een goede hengst kunnen in hun handen wrijven. Voor een dekbeurt kunnen ze makkelijk vijftienhonderd euro vragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.