Bizar liftongeluk bij Bart Smit levert speelgoedwinkel boete van 27.000 euro op

13 maart 2017 om 12:03
nl
Speelgoedwinkelketen Bart Smit heeft een boete van 27.000 euro gekregen van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit vanwege een liftongeluk in Eindhoven waarbij een vrouw en haar baby afgelopen zomer vast kwamen te zitten in de schacht toen de lift naar beneden kwam.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) stelde een onderzoek in na het bizarre ongeluk, waarbij een moeder en haar kind in een buggy bijna werden geplet. Volgens de inspectie heeft het bedrijf niet genoeg maatregelen genomen om gevaar voor bezoekers van de winkel te voorkomen.

Stofzuigen
Volgens de inspectie ging het mis na het poetsen. Voor het stofzuigen van de vloer van de liftschacht was het platform van de lift op de eerste verdieping gezet. Nadat de werknemer van de winkel klaar was, is de liftdeur niet goed gesloten. De liftdeur viel niet in de vergrendeling en dat is niet door de werknemer opgemerkt én niet gecontroleerd.

Zo kon het gebeuren dat kort na het stofzuigen een klant met haar bijna 1 jaar oude baby in een buggy de lege liftschacht instapte. De lift trad evengoed in werking en het liftplateau kwam naar beneden.

Bekneld
De moeder probeerde het liftplateau nog tegen te houden, maar werd naar beneden gedrukt. De buggy met daarin de baby raakte onder het liftplateau bekneld. Gelukkig bleef het liftplateau op ongeveer vijftig centimeter hoogte steken. Omstanders trokken de liftdeur los en wisten de moeder en kind te bevrijden.

Volgens de Inspectie was het ongeluk te voorkomen geweest als de werknemers van Bart Smit zich aan de voorschriften van de liftfabrikant hadden gehouden. Het bedrijf kan nog tegen de boete in beroep gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.