Video

Grof geweld bij ram- en plofkraken: 'Eerder ingrijpen anders loopt het uit de hand'

13 maart 2017 om 23:08
nl
Een grote groep zware criminelen richt zich steeds vaker op het plegen van ram- en plofkraken. Grof geweld wordt daarbij niet geschuwd. Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over die ontwikkeling.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Het was zondagnacht goed raak in Brabant. In Tilburg werd een gewelddadige ramkraak gepleegd op een sieradenwinkel. Met zware explosieven werd in Vinkel een pinautomaat van de Rabobank opgeblazen. Het pand stortte door de explosie in.

Zwaardere middelen
Volgens Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland, richten georganiseerde criminelen zich minder op winkelovervallen, maar meer op ram- en plofkraken. “Winkeliers hebben maatregelen genomen en ook pinautomaten zijn beter beveiligd. Dat laatste houdt criminelen niet tegen. Ze gebruiken steeds zwaardere middelen om hun doel te bereiken.”

Corné Roovers is directeur bij Rabobank Oss-Bernheze. "Dat het geweld toeneemt, is wel te zien aan de ravage in Vinkel. Tegen dit geweld is bijna niets te doen."

Dat ook bij een plofkraak de buit niet al te hoog is, maakt criminelen niet uit. “Dat risico nemen ze voor lief”, denkt Van Steeg. “De politie slaagt er niet goed in om deze criminelen op te pakken. Het zijn vaak jongens uit de grote steden. Ze weten hoe ze uit handen van de politie moeten blijven.”

Impact op samenleving
Ram- en plofkraken hebben volgens Van Steeg invloed op de samenleving. “Het heeft gevolgen voor het gevoel van veiligheid. Zeker omdat steeds meer geweld wordt gebruikt. Niet alleen voor winkeliers of banken, maar ook voor omwonenden waar zo’n misdaad wordt gepleegd.”

"Onze eerste zorg gaat uit naar de omwonenden", zegt Roovers. "Gelukkig is niemand gewond geraakt."

Van Steeg hoopt dat de overheid het probleem meer prioriteit geeft. “Die zware criminelen zijn vaak in beeld bij de politie, maar er moet eerst iets gebeuren voordat de politie iets kan doen. Eerder ingrijpen helpt om het probleem aan te pakken. Als dit niet gebeurt, ontstaat een heel onwenselijke situatie.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.