Kom maar op met die gedoogde wietteelt! Tilburg is er klaar voor

13 maart 2017 om 15:10
Breda en Tilburg doen mee aan de landelijke wietproef (archieffoto).
Breda en Tilburg doen mee aan de landelijke wietproef (archieffoto).
De gemeente Tilburg wil graag als eerste aan de slag met gedoogde wietteelt zodra er uit Den Haag toestemming komt.

Wethouder Berend de Vries legde maandag in de gemeenteraad uit dat er al gesprekken plaatsvinden met andere Brabantse gemeenten, coffeeshophouders en het ministerie om klaar te zijn als het zover is.

Voortrekkersrol
"We gaan tempo maken en willen een voortrekkersrol spelen om deze kans te benutten'', aldus De Vries.

Sinds vorige maand is de wietteelt met toestemming van de overheid een stapje dichterbij gekomen. In de Tweede Kamer werd een wetsvoorstel van D66 aangenomen.

Eerste Kamer
Professionele telers kunnen volgens het voorstel ontheffing krijgen als ze zich aan de regels houden. De wet moet nog door de Eerste Kamer, maar ook een volgend kabinet kan zorgen voor groen licht. "Ik heb goede hoop dat er een verstandig besluit gaat worden genomen", aldus De Vries.

De wethouder wilde maandag nog niet te veel vooruitlopen op de voorbereidingen. Wie de wiet bijvoorbeeld gaat telen en op welke locatie dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

'Variatie in wiet'

De Vries onthulde wel dat bij de Tilburgse coffeeshophouders bijvoorbeeld de zorg leeft dat één kweker waarschijnlijk niet genoeg wietsoorten kan leveren om de klanten tevreden te stellen. De Vries: "Er moet voldoende variatie in wiet komen anders gaan de klanten het toch nog ergens anders halen."

Wachten op privacy instellingen...