Turken hacken websites: 'We zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan'

13 maart 2017 om 20:30 • Aangepast 21 november 2020 om 02:51
nl
Turkse hackersgroepen hebben onder meer hostingbedrijf Versio gehackt. Daardoor zijn de websites van een hoop klanten van Versio niet bereikbaar. Hoeveel websites dat precies zijn, is niet duidelijk. Het zou gaan om 95 tot 1500 websites.
Profielfoto van Mathijs Pennings
Geschreven door
Mathijs Pennings

Onder de slachtoffers van de hackers waren ook zanggroep Cadans uit Oosterhout en de website van de Stichting Vrienden van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. De twee pagina's zijn inmiddels weer bereikbaar.

Wachten op privacy instellingen...

Twee soorten hacks
Voor een hele hoop andere websites geldt dat nog niet. Waarschijnlijk is Versio niet het enige hostingbedrijf dat gehackt is. Er zijn in ieder geval twee verschillende varianten van de hacks.

Bij de ene variant kom je op een pagina terecht waarop de groep Privatehackers.com het volgende bericht achterlaat: "Jullie Nederlanders denken dat we niets zullen doen, maar jullie hebben het mis. We zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan."

De andere hackersgroep noemt zich Akincilar. Daarop staat de volgende tekst: "Hallo Europa. Jullie praten altijd over democratie, mensenrechten en vrijheid. Maar jullie angst voor het grote Turkije heeft de kolonist, racist, fascist en de kruistochtmentaliteit in jullie blootgelegd en dat is jullie ware gezicht."

De teksten doen vermoeden dat de hacks wraakacties zijn vanwege de Nederlandse houding in de diplomatieke rel met Turkije.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.