Rooi Menneke krijgt geen standbeeld, want 'niet van onbesproken gedrag'

14 maart 2017 om 10:42
nl
Het Rooi Menneke was niet van onbesproken gedrag. Hij veroorzaakte al dan niet onder invloed, wel eens overlast in de Tilburgse binnenstad. Dit zijn enkele redenen geweest voor wethouder Marcelle Hendrickx om niet mee te werken aan een standbeeld voor de straatartiest.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Leo Bosters, zoals hij eigenlijk heette, overleed vorige week. Mehmet Karay uit Tilburg wil hem blijvend eren. Hij hoopte met een petitie en bijna veertienhonderd handtekeningen op meer steun van de gemeente Tilburg.

‘Man gaf kleur aan Tilburg’

Leo Bosters was een dakloze, die twintig jaar geheel in het rood optrad in het centrum van Tilburg. Hij overleed vorige week op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De man gaf volgens vele stadgenoten kleur aan het centrum van de stad.

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat er ook mensen in Tilburg waren die niet van hem hielden. Ook is in het verleden ter herinnering aan andere opvallende inwoners evenmin een monument, borst- of standbeeld geplaatst.

'Optelsom van argumenten'

Verder meldt ze dat zo’n eerbetoon het beleid doorkruist dat de gemeente aan het opzetten is voor kunst in de openbare ruimte. “Het is dus een optelsom van argumenten geweest”, zo vertelt de woordvoerster.

Karay – in het dagelijks leven taxichauffeur - gaat nu met onder anderen Linda Oerlemans van de politieke partij Voor Tilburg op zoek naar een alternatief.

Tegel of 'benkske'?

Tijdens een vergadering van de gemeenteraad werd maandagavond al voorgesteld om Bosters te eren met een tegel in de Walk of Fame. Dit initiatief werd opgezet bij het 200-jarig bestaan van de stad Tilburg. De eerste Tilburger die een tegel kreeg, was Guus Meeuwis. Daarna volgden onder anderen Kluun en Roy Donders.

In verband met dat jubileum werd ook een ‘benkske’ ontworpen. Karay zou het best leuk vinden als zo’n bankje aan Rooi Menneke wordt gewijd.

‘Eerder in actie moeten komen’

Karay: “Achteraf gezien had ik veel eerder in actie moeten komen. Dan had Leo er ook van geweten. Nu hoop ik dat er alsnog iets komt waardoor hij en andere opvallende Tilburgers ook na hun dood in onze gedachten blijven.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.