Steen van 1500 kilo is de eerste die oude molentijden moet laten herleven - Omroep Brabant
Video

Steen van 1500 kilo is de eerste die oude molentijden moet laten herleven

14 maart 2017 om 11:30 • Aangepast 21 november 2020 om 02:50
nl
Wachten op privacy instellingen...
De korenmolen in Geldrop is weer bijna compleet. Molen 't Nupke had dringend nieuwe molenstenen nodig om graan mee te malen. Dinsdagochtend kwam de eerste van de twee nieuwe stenen aan. En het is best een klus om dat loodzware ding naar boven te krijgen.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

De eerste steen, die onderop komt te liggen, heeft een diameter van een meter en weegt vijftienhonderd kilo. Om hem op z'n plek te krijgen, moest de vloer van de molen worden opengebroken. Daarna is de steen naar boven getakeld.

Het hart van de molen
Molenaar Hans Tielemans heeft een jaar op z'n nieuwe steen moeten wachten en is er dolgelukkig mee. "Dit voelt geweldig. Ik kan straks weer malen zoals een molen hoort te doen. Dat is het mooiste wat er is. Het is het hart van de molen, waar alles om draait."

Wachten op privacy instellingen...

Het is bijzonder dat de steen vervangen wordt, want dat gebeurt niet zo vaak meer omdat er simpelweg minder gemalen wordt in molens. De laatste keer dat dit bij molen 't Nupke gebeurde was begin jaren '90. Maar het was nu hoognodig. "Hij was helemaal gescheurd. Er braken stukjes uit. Klanten kwamen terug met stukjes steen in hun meel. Ja dat moet je gewoon niet hebben."

Als de molenaar maar blij is
Het is een mooi moment voor de molenaar, maar hard werken voor degene die de molensteen met de hand omhoog moet takelen. Twee mannen van firma Adriaens uit Weert moeten hard werken om hem boven in de molen te krijgen.

De tweede steen, die bovenop komt, wordt woensdag naar boven getakeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.