Stel ‘te oud’ voor zonnepanelen: ‘Alsof we al afgeschreven zijn’

14 maart 2017 om 15:53
nl
Iets goeds doen voor het milieu en ook nog wat geld besparen. Het leek Peter en Jeannette uit Boxtel een mooi plan en dus wilden ze zonnepanelen op hun dak. Maar toen ze om een speciale duurzaamheidslening vroegen, kregen ze te horen dat ze te oud waren. Discriminerend, vindt het stel.
Profielfoto van Maaike Cnossen / Sandra Kagie
Geschreven door
Maaike Cnossen / Sandra Kagie

"Het geeft aan hoe ze over ouderen denken. Alsof we al afgeschreven zijn", aldus een boze Peter Dau. Hij is 79 jaar oud, zijn vrouw 74. Het verhaal speelt nu al bijna twee jaar. "We kregen in 2015 een folder in de bus over zonnepanelen. En dat leek ons toen wel wat. We zijn toch wel vrij milieubewust."

Alleen financiële steun zit er dus niet in voor het stel. De gemeente Boxtel stelt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) een duurzaamheidslening beschikbaar voor mensen die energiebesparende maatregelen nemen. Maar de aanvraag van het echtpaar werd afgewezen. SVn heeft een leeftijdsgrens van 75 jaar gesteld.

Heel erg jammer
Dau stapte naar de wethouder en kreeg te horen dat dit inderdaad de regels zijn en dat hij er weinig aan kon doen. Aan Omroep Brabant laat wethouder Peter van de Wiel van Boxtel dinsdag weten het heel erg jammer te vinden dat de regels van de Autoriteit Financiële Markten het voor de SVn onmogelijk maken om een Duurzaamheidslening te verstrekken aan mensen boven de 75 jaar.

Hij heeft daarom ook meerdere keren laten bekijken of er echt geen ruimte is om aan het verzoek tegemoet te komen. Van de Wiel: "Wanneer je als gemeente op allerlei manieren meewerkt aan een duurzame toekomst voor je inwoners, dan is het zuur dat inwoners hiervan uitgesloten worden vanwege van hun leeftijd."

'Iedereen nodig'

"Zeker ook omdat ik zelf steeds aangeef dat we echt iedereen nodig hebben om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen", vervolgt de wethouder. Ook als de huidige aanvragers er op enig moment niet meer zouden zijn, vertegenwoordigen die zonnepanelen volgens hem nog een waarde. "Net als het huis waarin ze nu wonen", zegt hij.

Het landelijke beleid van de AFM kan de wethouder niet veranderen, maar hij geeft wel aan de kwestie aan de orde stellen in de verschillende duurzaamheidsoverleggen waarin hij de gemeente Boxtel vertegenwoordigt. "Ik hoop dat ik op die manier iets kan bereiken", zegt hij.

Vrouw kwam ook niet in aanmerking
Dau zegt dat hij wel nog de tip kreeg om opnieuw een aanvraag te doen, maar dan namens zijn vrouw. "Maar dat ging ook niet door", vertelt hij. "Zij heeft geen pensioen en daarom niet genoeg eigen inkomsten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.