Zo ziet een bos eruit dat ten dode is opgeschreven na een verwoestende storm [VIDEO]

14 maart 2017 om 17:50
nl
Het noodweer, afgelopen zomer in Luyksgestel, eist nog steeds slachtoffers. In de bossen bij Luyksgestel wordt zo'n vijftig hectare bos gekapt. Dat zijn maar liefst tachtig voetbalvelden. Vorig jaar juni werd het zuidoosten van de provincie getroffen door enorm zwaar noodweer. Hagelstenen zo groot als pingpongballen verwoestten ook de bomen, die zo zwaar beschimmeld zijn dat ze nu tegen de vlakte gaan.
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door
Florian van Velthoven

Mochten de bomen niet gekapt worden, dan zouden ze uit zichzelf omvallen. "Door die hagelstenen zijn er wondjes ontstaan aan de bast en aan de takken", aldus wethouder Mathijs Kuijken van de gemeente Bergeijk. "Daardoor is er een schimmel in de bomen gekomen. Mochten de bomen niet gekapt worden, dan vallen ze om, omdat ze afgestorven zijn."

'Het hout is al blauw aan het worden'

Ook houthakkers zien dat de bomen in Luyksgestel niet in goede conditie zijn. "De bomen hebben veel geleden. Dat kun je wel zien", zegt houthakker Tom Giesen. "Het hout breekt al af. Bovendien wordt het blauw. Investeren in nieuw bos is wel verstandig. De goede bomen moet je laten staan. En voor de rest kan je het beter maar gelijk goed doen."

Op de plek van de omgehakte bomen worden loofbomen geplant om meer variatie aan te brengen. "Dat is goed voor de biodiversiteit bovendien, want naast de planten profiteren de beestjes ervan", zegt wethouder Kuijken.

Nieuwe bomen op Boomfeestdag

Tot eind volgende week worden er bomen gekapt. Op 22 maart, tijdens Boomfeestdag, worden de eerste nieuwe bomen geplant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.