'170 doden in één nacht', massale paddenmoord door automobilisten die wegafsluiting negeren

15 maart 2017 om 18:57
nl
Op de Logtsebaan in Oirschot zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 170 padden doodgereden. Dat meldt boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten. De weg was vanwege de jaarlijkse paddentrek 's nachts afgesloten maar veel automobilisten lijken zich niets van die wegafsluiting te hebben aangetrokken.
Profielfoto van Buro Redactie
Geschreven door
Buro Redactie

"Het was een topavond", vertelt boswachter Luc Roosen. "Het was vochtig en de temperatuur was goed. Dan zit de weg vol met padden." In overleg met de gemeente mag Natuurmonumenten in zo'n geval de weg afsluiten en wordt een omleiding ingesteld. "Wij kunnen dan niet meer doen dan een bord neerzetten en hopen dat mensen daar begrip voor hebben. Maar dat is dus niet zo", zegt Roosen teleurgesteld.

Een aantal automobilisten negeerde de omleiding. Roosen vindt het triest. '170 doden in één nacht', schreef hij woensdag op Twitter. Bij zijn bericht plaatste hij foto's van de dode dieren. Op een van de foto's is het bord te zien waarop de wegafsluiting staat aangegeven.[Tweet:https://twitter.com/bosw8erLuc/status/841908672498393088]
Jaarlijkse oversteek
De amfibieën trekken jaarlijks van februari tot april vanuit hun winterverblijven naar het water om zich voort te planten. Dat gaat soms wel met duizenden padden tegelijk. Om te zorgen dat dit veilig gebeur,t worden vaak kleine bijeenkomsten georganiseerd waarbij vrijwilligers de dieren helpen over te steken.

Tijdens de bewuste nacht in Oirschot was er geen 'oversteekevenement'. Volgens de boswachter is de Logtsebaan daar niet voor geschikt. "Soms plaatsen we schermen om de padden tegen te houden, zodat we ze later zelf over kunnen zetten. Door de bomen en de drukte kan dat daar niet."

Structurele oplossing
Het is niet de eerste keer dat padden op weg naar het water de dood vinden. Het gebeurt vaker in Oirschot. Volgens Roosen is de gemeente al een tijdje op zoek naar een structurele oplossing. De gemeente Oirschot was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.