Eindhovens 336 squadron dropt lading in Portugal

15 maart 2017 om 21:10
nl
Het lijkt wel oorlog in Zuid-Portugal. Duizend militairen van verschillende legeronderdelen uit zes landen doen daar sinds zondag 5 maart mee aan oefening Real Thaw. Zo ook het Eindhovense 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht, met hun C-130 Hercules.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Real Thaw betekent letterlijk 'echt ontdooien', wat met de lente in aantocht toepasselijk klinkt voor de tijd van het jaar. Maar zelfs in Zuid-Portugal roert de winter zijn staart en verstoort de militaire oefening.

Bevoorrading
Het 336 squadron heeft tijdens Real Thaw de taak om troepen op de grond te bevoorraden. In een grote hangar staan pallets klaar om in de Hercules geladen te worden. Er zijn twee soorten ladingen: domme en slimme. De domme worden van beperkte hoogte aan een parachute uit de C130 gedropt en landen binnen een straal van 100 meter bij de grondtroepen.

De slimme ladingen hebben jpads: joint precision airdrop system. Dit is een satellietgeleide servomotor die de parachute stuurt. Met dit systeem kunnen de pallets van veel grotere hoogte, zo'n acht kilometer, worden gedropt en landen binnen een straal van dertig meter. Maar vandaag even niet.

Wind

Hoewel het weer aan het begin van de internationale militaire exercitie zeer aangenaam was, begint het tijdens ons persbezoek te regenen en neemt de wind flink toe. Boven de 14 knopen, windkracht vier, zijn airdrops te onnauwkeurig. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er geen lading gedropt. De rest van de demonstratie voor officieren en journalisten gaat wel door. Maar zonder actie van de Eindhovense Hercules komt het Nederlandse aandeel voor de rollende camera's niet goed uit de verf.

Klik op video voor de beelden.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.