Video

Joke de Kock als nummer 12 van PvdA toch niet in Tweede Kamer

16 maart 2017 om 09:13
nl
Teleurstelling en ongeloof. Een dag na de verkiezingen kan Joke de Kock van de PvdA het historisch verlies van haar partij nog niet verklaren. De politica uit Terheijden stond twaalfde op de kieslijst, maar omdat de PvdA van 38 naar negen zetels zakte, kan ze een plek in de Tweede Kamer vergeten.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

"De teleurstelling was groot, ondanks dat de peilingen al op flink verlies wezen", vertelt De Kock donderdagmorgen. "Wat vooral door me heen ging was de vraag hoe dit kan. We hebben Nederland op een rechtvaardige manier uit de crisis gehaald. Maar dit is de democratie." 

'We komen terug'
Een antwoord op de enorme nederlaag van de PvdA heeft De Kock niet. Ze wil niet met een beschuldigende vinger naar lijsttrekker Lodewijk Asscher wijzen. "Dit is de reactie van het land op de afgelopen vier jaar. De PvdA moet weer gaan bouwen. Het is voor ons nog even zoeken hoe we nu verder moeten, maar we komen terug", aldus De Kock.

Asscher gaf na de verkiezingsnederlaag aan niet van opstappen te willen weten. De Kock blijft vertrouwen houden in de lijsttrekker. "Hij is een goede bestuurder met inhoud en hij heeft zijn hart op de goede plek. Asscher komt er wel."

'Vreemde situatie'
Totdat er een nieuwe coalitie is gevormd, blijven onder anderen Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën), Lilianne Ploumen (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken) actief in het demissionaire kabinet. "Dat is een vreemde situatie, want je hebt eigenlijk geen recht van spreken meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.