Paul Smeulders dankzij historische overwinning in de Kamer voor GroenLinks

16 maart 2017 om 10:28 • Aangepast 21 november 2020 om 02:47
nl
Waar de PvdA een historisch verlies leed, boekte GroenLinks juist de grootste verkiezingsoverwinning ooit. De partij steeg van vier naar veertien zetels. Dat betekent dat Paul Smeulders Helmond verruilt voor Den Haag. De wethouder stond dertiende op de kieslijst van GroenLinks. Hij is zeker van het pluche.
Profielfoto van
Geschreven door

"Het ging in de campagne al heel goed. Dit resultaat is fantastisch", aldus Smeulders. Het feest was woensdagavond groot in de Melkweg in Amsterdam, waar de historische overwinning werd gevierd. "Een avond vol emotie", blikt Smeulders terug. "Voor mij pakt de uitslag goed uit, maar je probeert er ook te zijn voor kandidaten die lager op de lijst staan."

Wachten op privacy instellingen...

ZIE OOK: Brabant verandert verder van politieke kleur, rode vlekken verdwenen

Haagse realiteit
De 29-jarige Smeulders is nu nog wethouder in Helmond, maar hij vertrekt naar Den Haag. Donderdag wordt hij tijdens de eerste fractievergadering meteen 'ondergedompeld in de Haagse realiteit'. "Dan zal ik me pas écht realiseren wat er woensdagavond is gebeurd."

ZIE OOK: 'Ziek zijn is geen keuze', Paul Smeulders van GroenLinks wil strijden voor betere zorg

Na het regelen van een aantal praktische zaken, waaronder het aanbieden van geloofsbrieven, kan Smeulders worden geïnstalleerd als Kamerlid. "Die periode is voor mij persoonlijk erg belangrijk omdat daarna bekend wordt met welke portefeuille ik te maken krijg."

Veranderen
Van wethouder naar Kamerlid, voor Smeulders gaat er behoorlijk wat veranderen. Waar hij als wethouder directe invloed had wat er in Helmond gebeurde, moet hij als Kamerlid aan een heel land denken. "Daar heb ik veel zin in. Nu het zo goed met GroenLinks gaat, wil ik Jesse Klaver helpen om Nederland te veranderen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.