Video

Veel Brabo's nieuw in de Tweede Kamer: 'Af en toe in de arm knijpen of het echt is'

16 maart 2017 om 18:46
nl
Als je winnaars hebt, dan heb je ook verliezers. Dat was bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag niet anders. Henk van Gerven uit Oss was van alle Brabantse kandidaten misschien nog wel het meest de pineut: hij verdwijnt uit het parlement. Erik Ronnes uit Boxmeer, die voor het CDA in de Kamer zat, redde het net wel. Omroep Brabant ging langs in Den Haag bij de nieuwe Kamerleden Smeulders en Peters.
Geschreven door

Met de SP en het CDA zijn meteen de twee politieke partijen genoemd die de meeste Brabanders in de Haagse gelederen hebben: drie. De socialisten kunnen rekenen op (uiteraard) lijsttrekker Emile Roemer uit Boxmeer, nieuwkomer Lilian Marijnissen uit Oss en ‘blijvertje’ Michiel van Nispen uit Breda.

Debutant en bekende bij CDA
Onze provincie wordt bij de christendemocraten vertegenwoordigd door debutant René Peters uit Oss, ‘vaste klant’ Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen en Ronnes dus.

Afgaande op de meest actuele zetelverdeling telt de VVD twee Brabanders: Klaas Dijkhoff uit Breda en Bas van ’t Wout uit Hoeven. Vier andere partijen moeten het met één provinciegenoot doen, met Eindhovenaar Henk Krol (50PLUS) als meest prominente volksvertegenwoordiger.

Krol mag blijven
Krol zat al in de Kamer, net als Attje Kuiken, de Bredase die de belangen van de PvdA verdedigt. Ook haar zien we terug.

Voor twee andere provinciegenoten gaat een nieuwe politieke wereld open: de Eindhovense Jessica van Eijs profiteert als nummer 13 van de kandidatenlijst optimaal van de winst van D66. Paul Smeulders uit Helmond kan er over meepraten. Ook hij bezette plaats 13 en dankt hieraan zijn zetel voor GroenLinks. Donderdag was hij in het gebouw van de Tweede Kamer: "Ik moet me af en toe in de arm knijpen of het echt is."

Dijkhoff en Van Toorenburg in kabinet?
Overigens is de kans groot dat dit overzicht moet worden aangepast. Het zou zomaar kunnen zijn dat Dijkhoff, nu zijn partij de grootste van ons land is, bewindsman blijft. En dan wordt zijn zetel vacant. Dijkhoff is nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Wellicht zit er ook voor Van Toorenburg een functie als staatssecretaris of minister in het verschiet.

Hoop voor Van den Nieuwenhuijzen
Ondertussen zal Tom van den Nieuwenhuijzen uit Eindhoven de kabinetsformatie met meer dan grote interesse volgen. De huidige wethouder van de gemeente Son en Breugel bezette de twintigste plaats op de kandidatenlijst voor GroenLinks. Hij verhuist mogelijk naar de residentie mocht zijn partij één of meer bewindslieden leveren.

Die hoop mag Henk van Gerven uit Oss normaal gesproken niet koesteren, voor hem is Den Haag zo goed als zeker een afgesloten periode.

Nog meer 'Brabanders'
Dan heb je ook nog politici die wel in Brabant zijn geboren, maar daar niet meer wonen. Voor de volledigheid degenen die vrijwel zeker in de Tweede Kamer komen: Helma Lodders, Klundert (VVD), Achraf Bouali, Tilburg, Jan Paternotte, Den Bosch en Sjoerd Sjoerdsma, Eindhoven (D66) en Jesse Klaver en Bart Snel, Roosendaal (GroenLinks).

Om het wellicht nog lastiger te maken: voorkeursstemmen kunnen ertoe leiden dat Brabantse (en andere) politici die Kamerlid zouden worden, hun plaats moeten afstaan. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.