Video

Te veel overlast van wilde zwijnen, daarom worden ze afgeschoten

16 maart 2017 om 18:16
nl
De overlast van wilde zwijnen in het Leenderbos en landgoed Valkenhorst bij Valkenswaard wordt aangepakt. Dat hebben een groot aantal natuurorganisaties, landbouworganisatie ZLTO, jagers en de gemeente Heeze-Leende afgesproken. In het Leenderbos zitten vermoedelijk een paar honderd wilde zwijnen. Na twee eeuwen van afwezigheid zitten de varkens weer in de Brabantse natuur.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Het zijn slimme dieren, die zich heel goed kunnen verstoppen", zegt boswachter Sjaak Smits van Staatsbosbeheer. Zelf heeft hij wel eens een zwijn gespot, maar de dieren zijn moeilijk op te sporen. Tellingen zijn er nooit gedaan. Volgens Smits veroorzaken de zwijnen veel schade, onder meer aan fietspaden. Ook boeren klagen over schade die de dieren veroorzaken aan gewassen zoals mais en aardappels.

Drones
De jagers die de beesten moeten gaan doden willen drones inzetten om de varkens op te sporen, zegt Joost Ploos van Amstel van de wildbeheereenheid Cranendonck. "Het opsporen van wilde zwijnen is erg veel werk. Daardoor kan de jacht op één zwijn wel veertig uur in beslag nemen". Het doel is om de overlast van zwijnen tot nul te reduceren. De verwachting is dat dit nog wel een paar jaar gaat duren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.