Graffiti van 22 meter als eerbetoon aan overleden NAC-spelers

17 maart 2017 om 13:21
nl
De overleden NAC-spelers Andro Knel, Dominique Diroux en Ferry van Vliet hebben sinds vrijdag in het Bredase Rat Verlegh Stadion een speciaal plaatsje gekregen. Onder de B-side is er, op initiatief van de stichting Samen voor NAC, een levensgrote graffiti van hun portret aangebracht.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Het is een zeer fraaie muurschildering geworden, gemaakt door graffiti-artiest Robin Nas. De portretten van Andro Knel, Dominique Diroux en Ferrey van Vliet, op een rijtje onder de tribune van de B-side, zijn niet te missen. De graffiti is zo'n vier meter hoog en 22 meter lang. 

Eerbetoon
Als actief en talentvol speler van NAC kwamen Knel, Diroux en Van Vliet op jonge leeftijd om het leven. Bij NAC staan ze er nog altijd jaarlijks bij stil. Bovendien heeft elke speler bij elke thuiswedstrijd nog een eigen spandoek.

En nu dus ook een eigen graffiti. "Deze spelers leven nog altijd voort in de harten van veel supporters", zegt Maarten Akkermans van Samen voor NAC, de stichting die de muurschildering heeft bedacht en betaald. "Het is een eerbetoon. Het waren jonge, talentvolle spelers die abrupt zijn weggerukt uit het leven. Daarom vonden wij deze 'In Memoriam' heel gepast." 

Andro Knel
Andro Knel overleed op 7 juni 1989. Hij was één van de slachtoffers van de SLM-ramp waarbij alle negen de bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers de dood vonden.

De B-side bij het oude NAC-stadion aan de Beaxtrixstraat veranderde in een grote bloemenzee om de speler van het kleurrijk elftal te eren. Nog jaarlijks spelen de supporters van NAC en Sparta, waar hij ook speelde, om de Andro Knel-bokaal.

Dominique Diroux
In 1998 was de verslagenheid in Breda groot bij het overlijden van Dominique Diroux. Op 28 september overleed de talentvolle aanvaller aan een hartstilstand. Diroux speelde met het tweede elftal van de Bredase club tegen AZ en zakte na twintig minuten spelen in elkaar.

Ferry van Vliet
Ook het overlijden van de 20-jarige Ferry van Vliet en zijn vriendin Fiona van Rosendaal op 25 mei 2001 zorgde voor een schokgolf onder de aanhang van NAC. Het stel kwam om bij een auto-ongeluk.

Het eerbetoon dat op 31 mei werd gegeven bij De Graafschap-NAC maakte veel indruk in de voetbalwereld. Er is tussen deze twee clubs een soort van vriendschapsband uit ontstaan.

'Famile vindt het geweldig'
De graffiti van Robin Nas wordt binnenkort nog officieel onthuld. Daarbij zullen ook familieleden van Knel, Diroux en Van Vliet aanwezig zijn. 

"We hebben ze om toestemming gevraagd en ze vinden het geweldig", zegt Maarten Akkermans van Samen voor NAC.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.