Video

Uit de hand gelopen oorlogsfilm van Nick en Wout beleeft Hollywoodpremière

17 maart 2017 om 08:00
nl
Een Hollywood-achtige productie maken met amper geld, dat was de ambitie van twintigers Nick Janssen uit Gemert en Wout Kanters (beiden 23) uit Venhorst. Donderdagavond wandelden ze over de rode loper naar de première van hun eigen bioscoopfilm: Evac. En dat was toch wel even spannend. "Ik ben best wel zenuwachtig!"
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Strak in het pak stappen regisseurs Nick, Wout en de filmacteurs uit twee witte limousines. Onder luid applaus gaat het gezelschap de Industry Service Bioscoop in Veghel binnen. Het onthaal is alvast Hollywood-achtig. Nick: "Zeg dat wel. Ik had het niet verwacht. Als je die limo uitstapt en al die mensen ziet, dan overdondert dat een beetje. Geweldig!"

'Super tevreden'
Zo'n vierhonderd mensen kijken naar de oorlogsfilm van het tweetal. In 21 minuten zien ze veel klassieke ingrediënten voorbij komen. De soldaat die aan zijn zoontje thuis denkt, de maat die zwaargewond raakt en achtergelaten moet worden, ratelende mitrailleurs en ontploffende granaten, het zit er allemaal in. En dat alles gemaakt met ongeveer 1500 euro. Nick: "Ik ben echt supertevreden over wat we gedaan hebben. Het is heel klein begonnen en geëscaleerd. En nu zie je hoeveel mensen zoiets dan willen zien."

Wout en Nick oogsten eerder al bewondering met YouTube-filmpjes. Filmpjes over knuffelbeertje Ted dat computerspel Call of Duty speelt, werden massaal bekeken. Wout: "Normaal zijn het korte sketches, drie minuten. Een bioscoopfilm maken is toch nadere koek. Een stuk serieuzer, er zit veel meer tijd en voorbereiding in. "

'Het was koud!'
'Evac' gaat over een Derde Wereldoorlog en speelt zich af in de Oekraïne. Wout over het filmproces: "De grootste uitdaging zat in het weer. We hebben met -6 graden gefilmd, ontzettend koud. Geld voor trailers of catering was er niet. Maar we hebben het gered."

De bezoekers waren vol lof over de film. "Ik vind het superknap wat ze met een budget van 1500 euro hebben gepresteerd", zegt een van de bezoekers. Een oud-basisschoollerares van een van de acteurs was onder de indruk. "Ik vind het geweldig dat jonge jongens dit neer kunnen zetten. Echt een heel groot compliment."

Nieuw project
De film blijft nog even te zien in Veghel. Ondertussen denken Wout en Nick alweer over een volgend project. Wout: "Waarschijnlijk ook weer een korte film. En we zijn bezig met een serie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.