Video

'IKEA-proef' op jas van Nicole van den Hurk: hoelang blijft schaamhaar zitten?

17 maart 2017 om 11:39 • Aangepast 21 november 2020 om 02:45
nl
Justitie kijkt of er een 'IKEA-proef' kan worden uitgevoerd om duidelijkheid te krijgen over hoe het haar van Jos de G. terecht kan zijn gekomen op de jas van Nicole van den Hurk. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een regiezitting in het hoger beroep van de zaak tegen Jos de G.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

Met een IKEA-test doelt advocaat-generaal Winfried Korver van justitie op een proef met veel herhalingen, zoals die ook in IKEA-winkels gebeurt. Met die proef wil justitie meer te weten komen over hoelang een haar op een jas blijft zitten.

DNA van Jos de G.
Over dat haar op de jas van de Eindhovense tiener is veel te doen. Het haar bevatte DNA, dat leidde naar de Helmondse verdachte. Volgens justitie is dat haar tijdens de verkrachting van Nicole op haar jas terechtgekomen. Maar volgens de advocaat van Jos de G. zijn er allerlei manieren waarop dat haar op de jas terecht kan zijn gekomen. Het originele haar bestaat niet meer. Dat is 'opgebruikt' bij eerder onderzoek.

Wachten op privacy instellingen...


Spreekrecht voor stieffamilie?
Advocaat Richard Korver vroeg namens de nabestaanden van Nicole om spreekrecht voor halfbroer Tommy, stiefzus Debbie en stiefmoeder Jolanda. Tot voor kort mocht dat niet, omdat zij volgens de letter van de wet geen nabestaanden zijn. De minister heeft dat echter recent veranderd. Daarnaast zal ook vader Ad van den Hurk gebruik maken van zijn spreekrecht.

Wachten op privacy instellingen...


Jos de G. was zelf niet aanwezig bij de regiezitting. Zijn advocaat Job Knoester noemde de aanwezigheid van zijn cliënt 'niet nodig'. Bij de inhoudelijke behandeling zal Jos de G. wel aanwezig zijn.

ZIE OOK: OM én Jos de G. in hoger beroep in zaak Nicole, justitie wil ook veroordeling voor doodslag

22 jaar geleden
Van den Hurk verdween in oktober 1995, toen ze naar haar bijbaantje fietste. Het destijds vijftienjarige meisje werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop. Min of meer toevallig leidde een DNA-spoor vier jaar geleden naar Jos de G., een veroordeelde tbs'er die begin 2014 werd opgepakt.

Hoewel geweldsporen ontbreken, ging de rechtbank er vorig jaar toch vanuit dat het meisje is verkracht door Jos de G. Zijn sperma is gevonden op haar lichaam. Waarschijnlijk heeft De G. haar daarna vermoord, maar daarvoor is volgens de rechter niet genoeg bewijs. Er zaten namelijk ook sporen van anderen op het lichaam van Nicole, die haar óók verkracht en vermoord zouden kunnen hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.