Versleutelde telefoonberichten van criminelen gekraakt in grote drugszaak

17 maart 2017 om 19:33
nl
In een grote strafzaak met zeven verdachten over een drugslab in Stevensbeek kan het Openbaar Ministerie gebruik maken van ontsleutelde berichten. Meerdere verdachten maakten gebruik van speciale telefoons en stuurden volgens justitie ‘nietsverhullende’ berichten naar elkaar.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Bij de rechtbank in Den Bosch werd vrijdagochtend een aantal van die berichten aangehaald. Een 32-jarige Venlose verdachte stuurde die naar zijn halfbroer en medeverdachte. Dit deed hij via een PGP (Pretty Good Privacy) Blackberry. Omdat de man dacht dat hij op een veilige manier communiceerde, was hij erg openhartig over hoe de drugs werden geproduceerd.

Miljoenen berichten gekraakt
Justitie maakte vorige week bekend dat ze 3,6 miljoen versleutelde berichten van criminelen heeft weten te kraken op de servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom. De berichten werden verstuurd met speciale telefoons die veel worden gebruikt door criminelen.

ZIE OOK: Groot drugslab ontdekt aan Mullemsedijk in Stevensbeek

De informatie kan gebruikt worden bij tientallen onderzoeken naar onder meer liquidaties, moordpogingen, gewapende overvallen en drugshandel. Deze zaak draait om een drugslab dat in oktober 2015 werd opgerold. De verdachten werden opgespoord tijdens de grote operatie Trefpunt tegen drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland.

Grote drugscrimineel
De bekendste verdachte is de 70-jarige Tonny van D. De Rotterdammer speelde in de jaren negentig een hoofdrol in de xtc-productie in Nederland en zat een jarenlange celstraf uit.

ZIE OOK: Grote drugsactie: 31 arrestaties en bijna 70 invallen in Brabant

De officier van justitie zal dinsdag een straf eisen tegen de verdachten. De uitspraak is op 20 april.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.