Ontwerper Jan Taminiau maakt ‘meesterstuk’ voor koningspaar: tafellaken van acht bij drie meter

17 maart 2017 om 17:25
nl
Modeontwerper Jan Taminiau uit Goirle werkt in het Textielmuseum in Tilburg aan een tafellaken van acht bij drie meter voor koning Willem-Alexander en koningin Màxima. Het laken krijgen zij cadeau tijdens hun bezoek aan Tilburg op Koningsdag.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het museum spreekt van een meesterstuk: voor het laken worden verschillende technieken gebruikt. Het damasten taffellaken wordt geweven. Op dat weefsel worden bloemen geborduurd maar ook van kant gemaakte bloemen vastgemaakt.
[tweet:https://twitter.com/sylleeuw/status/842764940545069057]
Lion King
Over het precieze ontwerp zijn Taminiau en het textiellab van het museum nog druk in overleg. De bedoeling is dat het laken verschillende momenten toont uit de tijd dat Willem-Alexander zich voorbereidde op het koningschap. Omdat op het nieuwe laken een leeuw het koningschap verzinnebeeldt, wordt in de wandelgangen van het museum met een knipoog gepraat over 'het Lion King-laken'.
Het laken met al de verschillende technieken is een bijzonder werkstuk waar maar relatief weinig tijd voor is. Vooralsnog gaat het textriellab er van uit dat het laken op tijd klaar is, "al moet er misschien wel een weekeinde door worden gewerkt".  
[youtube:https://youtu.be/BXi3zbh1eGk]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.