Paul Smeulders toch niet in Tweede Kamer, ingehaald door vrouwen met voorkeursstemmen

18 maart 2017 om 10:43
nl
De Helmondse wethouder Paul Smeulders (GroenLinks) heeft waarschijnlijk te weinig stemmen behaald voor een zetel in de Tweede Kamer. Smeulders stond dertiende op de lijst van zijn partij, maar Lisa Westerveld en Isabelle Diks hebben hem met voorkeursstemmen ingehaald, zo lijkt het vrijdag.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Diks stond negentiende op de lijst, maar eindigt op basis van de uitslagen van alle kieskringen op plek veertien. Westerveld is van plek veertien naar dertien gegaan. Dat betekent dat Smeulders plaats moet maken.

Donderdag kon de Helmonder zijn enthousiasme nog moeilijk onderdrukken. "Ik moet me af en toe in de arm knijpen of het echt is”, sprak hij in het gebouw van de Tweede Kamer.

Het komt hard aan, erkent hij vrijdag. “Tweederde van de GroenLinks-kiezers is vrouw. Dus ik dacht: dit zou nog wel eens anders kunnen lopen. En inderdaad, wat ik vreesde, is uitgekomen, met 250 stemmen verschil zelfs.”

Smeulders was vrijdag in al het enthousiasme al filmpjes aan het kijken over de Tweede Kamer op YouTube. "Het is zuur, maar zo werkt de democratie", vertelt Smeulders. "Uiteindelijk bepalen de kiezers. Ik wens de twee nieuwe Kamerleden alle vertrouwen toe."

De verdeling van de zetels wordt dinsdag definitief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.